Eladó Weboldal
 Dietetika

Vinczéné Végvári Katalin

Vinczéné Végvári Katalin

Dietetikus

Anya-, nagymama- és dietetikusként elkötelezett híve vagyok az egészséges táplálkozás propagálásának. A hozzám érkező kérdésekre megpróbálok a 38 éves szakmai tapasztalatom és a legjobb tudásom szerint válaszolni mindenkinek.

 kérdésem van  kérdések-válaszok  ismerje meg a tanácsadót

kérdések-válaszok

 kérdésVesebeteg vagyok/ dializálnak/ emellett inzulinos cukorbeteg is. Nagyon nagy túlsúlyom van. Transzplantációra várok. Legalább 20 kilót kellene fogynom, ebben kérnék segítséget. A személyes megkeresés is szóba jön. Köszönöm! M.


 válaszKedves Márta!
Ebben a diétában a fehérjét, a folyadékot és a szénhidrátot, valamint az energiát is meghatározott mennyiségben lehet fogyasztani.
Ez a felület valóban kevés ezt megbeszélni, személyesen is találkozhatunk a Martius Medicus Egészségcentrumban dolgozom
csütörtökönként 340-340- es telefonon lehet bejelentkezni, ez egy
fizetős hely. Természetesen ha ez gondot okoz , ingyenesen is állok rendelkezésére időpont és helyszin egyeztetés alapján.
Telefonszámom: 06- 30- 5274466.

Tisztelettel: Vinczéné Kati dietetikus

 kérdésKedves Katalin!

Gábor vagyok. Kislányunk lassan 6 hónapos lesz. Párommal boldogságban neveljük a kicsit, aki korának megfelelően fejlődik, nő.
Viszont kettőnk felfogása sok mindenben különbözik, ami miatt most már szinte naponta vannak kisebb-nagyobb civakodások.
Kislányom, Zoé eddig csak cicizik. Én úgy gondolom, hogy kislányunknak nem ártok vele, ha néha-néha megnyalatok vele egy gyümölcsöt, esetleg az ujjamról nyal le egy kis teát, lekvárt. Itt persze minimális mennyiségre kell gondolni.
Párom ellenben ilyenkor teljesen kiakad. Hogy a babának nincs rá szüksége, tönkre teszem a gyomrát, illetve később majd ez miatt lesz allergiás.
Tehát kérdésem a következő:
Az tudom, hogy "szüksége" nincs a babának ilyen egyéb ízekre. De ártani ártok-e vele? Lehet a babának valami baja pár cseppnyi gyümölcslétől, vagy egyéb ilyen ételfélétől? Természetesen azzal is tisztában vagyok, hogy a különböző tejtermékeket még hanyagolni kell. Ezeket még minimálisan sem adok neki.

Kérem tegyen igazságot kettőnk között! :)

Köszönettel: Gábor


 válaszKedves Gábor!
Az újszülött leg ideálisabb tápláléka az anyatej.Az új ételek bevezetése /gyümölcslé stb/ minden babánál más-más időpontban kell hogy történjen. A lekvár nem a leg ideálisabb a baba számára, a gyümölcslé inkább. Természetesen vagy a frissen préselt pl:almalé, vagy a korosztályos bébiital formájában.A tej bevezetését 1 éves kor után javasolják, a glutén tekintetében megoszlanak a vélemények van aki szintén 1 éves kor után de mások szerint fél évesen is lehet próbálkozni.A tea folyadékpótlásként szóba jöhet, természetesen babateáról van szó. Tisztelettel. Vinczéné

 kérdésSzükségem lenne egy megfelelő diétára!


 válaszKedves Vivien!
Nem derül ki számomra mi miatt kellene diétáznia, amennyiben leírja szivesen válaszolok, ha személyesen szeretné megbeszélni a Martinus Medicus Egészség Centrumban megtalál, be kell jelentkezni :
a 320- 320 -as telefonszámon.

Üdvözlettel: Vinczéné Végvári Kati
dietetikus

 kérdésKedves Doktornő! KIsfiam 18 hónapos.Kb 13 koráig kapott anyatejet és kb 3 hónapos korában nekiálltunk etetni is.Elég hamar jöttek a problémák.Nem akart nagyon enni,csak az anyatej.Mondtuk a gyerekorvosnak mire Ő ha nem kívánja még adjuk az anyatejet csak.Miután az anyatejet befejeztük (tudatosan),mert nem akart mást nekiállt enni.Aztán adtunk tehéntejet Neki és szép lassan elfelejtett enni és tejivó lett.Táplálékának van hogy napi 90%-át ez tölti ki.Éhes de nem is akarja a kiflit vagy zsemlét megenni.De sem a húst,krumplit vagy sorolhatnám.Mikor ezt írom du 4óra van és az egész napi tápláléka 4-5pohár tej,pici kalács,pici kolbász és kb 1/4 alma.Mit tehetünk,mit kell tennünk?


 válaszKedves Anyuka!
Megértem aggodalmát,vannak kissé nehezebben etethető gyermekek.Az új étel bevezetéséhez Nála biztosan több próbálkozás és türelem kell.Talán apró cselekkel egy mese nézése közben stb./nálam ez vált be/ bele tud néhány falat szilárd ételt csempészni a kis szájába, és ha rájön ez mennyire finom ,akkor könnyebben elfogadja a szilárdabb ételt.Ha a súlya a korának megfelelő aggodalomra nincs ok, de próbálkozni kell az új ételekkel.
A gyümölcs bevezetése, a savanykásabb alma elfogadtatása, jobb étvágyra serkentheti.Azt kellene kitalálni a pépesebbet, vagy a szilárdabbat hajlandó-e megenni.
Sok sikert és eredményt kívánok: Vinczéné Végvári Kati
dietetikus

 kérdésKedves Katalin!
Előző terhességemnél terhességi cukros lettem, diétáznom kellett. Ismét terhes lettem, így nem terhelnek ismét cukorra, hanem a 20. héttől cukorprofilra kell mennem. Szeretnék ismét diétázni, de sajnos már nem emlékszem, hogy melyik étkezésnél mennyi ch fogyasztható. Úgy emlékszem 160-170 gr szénhidrátot ehettem. Értékeim a havi profil alkalmával mindig nagyon jó lett, így kb. 5 hetente jártam.
Nagy vonalakban tudna nekem segíteni vagy szükséges lenne egy személyes konzultáció?


 válaszKedves Éva!
Köszönöm kérdését, terhességnél megállapított magasabb vércukorszint esetén a napi javasolt szénhidrát bevitel:180g. esetleg tápláltsági állapottól függően 200g. is lehet.
A 180g. napi megoszlása:Reggeli. 35g. tizórai. 20g. edéd:60 g.
uzsonna:20 g. vacsora 45g. szénhidrát. Bizonyára tudja az úgynevezett natív
cukrokat mellőzni javasolt a diétából/ kristálycukor,méz stb/
A kezelő orvosa bizonyára fog utalni a napi javasolt szénhidrát bevitelre,
és a továbbiakban annak megfelelően kell táplálkoznia. A diéta betartása a baba megfelelő fejlődése szempontjából fontos.
További kérdésire szívesen válaszolok.

Tisztelettel: Vinczéné Kati

 kérdésKedves Doktornő!

Érdeklődnék, hogy hogy zajlik egy dietetikai konzultáció. Mivel kell készülnie a páciensnek? Kb mennyi ideig tart?


 válaszKedves Anna!
Köszönöm kérdését, ha a konzultáció ezen módját válassza, tehát erre az email cimre ír, akkor az itt rendelkezésemre álló felületen tudok Önnek válaszolni. Amennyiben laborleletei, vagy egyéb orvosi papírjai is vannak, akkor személyesen kell találkoznunk.A Martinus Medicus Egészségcentrumban dolgozok ahol szívesen látom.Azt is tudni kell hogy ez a tanácsadás sajnos nem ingyenes, én egy alkalmazott vagyok .ott.Szombathelyen a Sorok utcában található ez a rendelő.Bármelyiket válassza, szívesen állok rendelkezésére
Üdvözlettel:
Vinczéné Végvári Katalin
dietetikus

 kérdésÜdvözlöm!
Örülök, hogy szakember segítségét kérhetem :)
Röviden a problémám hullámzó étvágytalanság. Bővebben: 164 cm vagyok és 45 kg. Az utóbbi 3 évben 10 kg-t fogytam (nem szándékosan). Vannak időszakok az amikor egész jó evő vagyok, máskor néhány hétig egyszerűen nem kívánom az ételeket, válogatok, kevéskét tudok enni (kb mint egy macska, tényleg), nem esik jól, hiába vagyok éhes, ha nincs "fogam alá való", akkor nehezen megy az evés. Próbáltam már Béres cseppet, milgammát.. most multivitamint és vaskomplexet, finozitot, folsavat,C-vitamint szedek. Próbálok mindig csípni valamit, pl diákcsemegét, gyümölcsöt, hogy azért vigyek be kalóriát. Azon kívül, hogy a környezetemben lévők folyamatosan piszkálnak a vékonyságommal, babát szeretnénk (ami sokkal lényegesebb). Szeretném, hogy a szervezetem minél hamarabb készen álljon a fogadására. Jelen pillanatban a "jó evő" időszakban vagyok. Nekiálltam a folyadékbevitelnek is, mert nagyon keveset ittam.
Tudna javasolni valamit, hogy hogyan tudnék néhány kilót felszedni?
Köszönöm szépen előre is a válaszát!
Sz-O. Gréta


 válaszKedves Gréta!
Először is fontos a napi táplálkozási ritmus.Tehát: reggeli, tizórai,ebéd,uzsonna,vacsora.Az étkezés legyen változatos, szerepeljen sok zöldség és gyümölcs az étlapon.Elképzelhető hogy kevés a gyomorsava, ezért részesítse előnyben a savanykás ételek fogyasztását, citromos limonádé, savanyuságok stb.A srteszz rossz hatással vanaz ember étvágyára, fontos lenni valami oldószert kitalálni pl: séta, kerékpározás ez utóbbit csak módjával megelőzve a további súlyvesztést.Fogyasszon húsokat, tejterméket ne vonja meg magától az édességet sem.Ahhoz hogy konkrétumokat tudjak írni meg kellene ismernem a táplálkozási szokásait.
A súlygyarapodáshoz, és a babaprojekthez sok sikert kívánok:
Vinczéné V.Kati
dietetikus

 kérdésKedves Katalin!
Azt szeretném kérdezni Öntől, mi az oka annak, hogy manapság nem javasolják a tehéntej fogyasztását babák számára? Sokan nőttek fel anyatej hiányában tehéntejen, most mégis ellenzik. Laktózmentes tejet lehet adni 1 éves kor alatt vagy valamilyen egyéb tejet? (Rizs, mandula... stb.)

Válaszát előre is köszönöm:
Egy anyuka


 válaszKedves Anyuka!
Köszönöm kérdését, valóban a Gyermekorvosok nem javasolják 1 éves kor alatt a tehéntej fogyasztását. A szakma véleménye szerint allergizáló hatása lehet a tejfehérjének, a tejcukor emésztés pedig az esetleges laktáz enzim csökkent aktivitása miatt hasmenést okozhat. Persze a történelem valóban azt igazolja hogy generációk nőttek fel a feles vagy kétharmados tejhigítás alkalmazásával. Ma már sok hipoallergén tápszer kapható ami a tehéntejet hivatott kiváltani.
Tisztelettel:Vinczéné Végvári Katalin
dietetikus

 kérdésTisztelt Doktornő! A kisfiam 3 hónapos, 1 hónapos korában erősen görcsölt a hasa, csúnya sötét,habos zöld volt a széklete és az arcocskàja tele volt apró kiütéssel! Éreztem,hogy a kiütés a hasfàjàssal összefüg! Többszöri negativ székletvizsgàlat utàn szinte magamtól megàllapitàsra került?hogy lehetséges tejérzékeny a pici! Valóban mióta nem eszek semmi tejterméket elmúltak a panaszok! Kérdésem mivel szoptatom a babát és remélem sikerül továbbra is, mikor szoktathatom anyatejen keresztül a tejtermékekhez és mikorra "növi"ki ezt az állapotot! Köszönettel!


 válaszKedves Sarolta!
Előfordul pici babáknál a tejérzékenység, a továbbiakban valóban egy ideig iktassa ki a táplálkozásából, de mindenképpen egy érzékenységi orvosi vizsgálatot javasolnék.Én dietetikusként 1éves kor után próbálkoznék a tejtermékkel.Jó hír a babák kinövik, hogy mikor azt nem lehet megjósolni.Ennek a területnek a szakértője
Dr.Balogh Márta Főorvosnő a gyermekambulancián rendel, beutaló
szükséges a körzeti orvostól és időpontot kell kérni az asszisztensétől.Kórhzat hívja és az 5137-es melléken lehet bejelentkezni.
Tisztelette: Vinczéné Kati dietetikus /nem doktor/

 kérdésKedves Katalin! Olyan kèrdèssel fordulok önhöz,hogy terhessègi diabétesz alakult ki nálam,szerencsére elég volt a diéta,sikerült is fogynom terhessèg alatt,a kérdèsem az lenne,hogy szülès után mennyi idövel rendezödik a cukorbetegség,mikor kell szülés után újra cukorterhelést vègezni,kell e diabètesz tanácsadàsra menni,sajnos nem igazán kaptam tájèkoztatást a terhesség utáni teendökröl és tartok töle,hogy,esetleg nem mulik el a cukorbetegsèg.elöre is köszönöm a válaszàt.


 válaszKedves Krisztina!

A terhességi cukorbetegséget a hormonális változások okozzák. Szülés után 6 hét múlva történik a kontrollvizsgálat. A diéta betartása terhesség alatt nagyon fontos, miközben az előírt kontrollvizsgálatok során diétás tanácsadásban is fog részesülni. Terhesség után csupán annyi a teendő, hogy a testsúly gyarapodásra figyelmet kell fordítani, és a nagyon tömény édességek fogyasztását mérsékelni ajánlatos. A diétán kívül fontos szerepe van a mozgásnak, melynek vércukorcsökkentő hatása van.

Tisztelettel:
Vinczéné Végvári Katalin
diétetikus

 kérdésAz a kérdésem lenne hogy kiderült most hogy PCOS vagyok. És mivel babát szeretnénk fontos lenne minél elöbb diétàznom. Kérem tanàcsàt vagy szívesen talàlkoznék személyesen is.


 válaszKedves Katalin!
A kérdésére szívesen válaszolok, de mivel a diéta összeállítása megbeszélést igényelne, ezért javasolnám a személyes találkozást!
A részleteket e-mailben kellene egyeztetni!

Vinczéné Végvári Katalin

 kérdésTisztelt Doktornő!
Szeretnék tanácsot kérni Öntől. Második gyermekem Eszter most volt 5 éves. A szokásos státuszvizsgálaton a védőnő és a gyerekorvosunk is magas vérnyomást mért. Beutalt minket 24 órás vérnyomásmérésre. Ennek eredményeként biztossá vált, hogy Eszternek magas a vérnyomása. Átlagban a nappali érték 130/75, az éjszakai pedig 125/60. Igazából az átlagot több kiugró (160/85, 146/78) érték emelte meg. A mért értékek előtt nem ugrált, nem futott a gyerkőc. Egyik ilyen kiugráskor pl. éppen elaludt. A vesebetegséget kizárták ultrahangos vizsgálattal, és a vérképe sem mutatott eltérés. Most várunk a kradiológiai vizsgálatra, ami majd januárban lesz csak.
Mi okozhat még ilyen kis korban még magas vérnyomást. A gyerkőcöm nem kórosan elhízott, renszeresen mozog és nem eszik sok sós ételt.
Az egyik ismerősünk azt kérdezte, hogy nem alergiás a tejre, vagy más egyéb ételere, mert tudomása szerint ez okozhat ilyen tüneteket. Jelenleg Eszternél nincs diagnosztizált allergia, és egyéb tünetet sem tapasztalatm még ami erre utalhatna. Illetve a majonézzel szoktunk úgy járni, hogy ha a bőrére kerül akkor a helyén vörös vizenyős folt jelenkezik, de evés után nem jelentkezik panasz.
Válaszát előre is köszönve: Egy aggódó édesanya


 válaszKedves Eszter!
Ami a megszólitást illeti nem vagyok orvos,csupán egy főiskolai végzettségem van, ami dietetikusi munkára jogosít.
Őszintén megértem aggodalmát, én a táplálkozás területén rendelkezem ismeretekkel, valóban magas vérnyomás esetén
só megszorítást szoktunk javasolni, és sok zöldség gyümölcs fogyasztást.A folyadék bevitelre is érdemes odafigyelni.
Várjuk meg a további vizsgálatok eredményét, és azok ismeretében
tovább tudunk lépni.Utána fogok nézni mi okozhat gyermekkorban
még magas vérnyomást, és ezután fogom tájékoztatni ha tudok újat mondani.

Tisztelettel:Vinczéné Végvári Katalin
dietetikus

 kérdésBabatervezés előtt állunk. 32 éves, 89 kg súlyú nő vagyok. Mit ajánlana nekem, hogy táplálkozzam, mennyi kalóriát egyek egy nap, mi a mérték 1-1 ételnél? Igazából addig eszem, amíg fér belém. Hogy szabályozzam az ételek iránti éhségemet?

Köszönöm.


 válaszTisztelt Hölgyem!
Mivel csak a testsulyát ismerem a magasságát nem,saccolni tudom hogy némi tulsullyal rendelkezik.Amennyiben könnyü fizikai munkát végez, az Ön napi energiaigénye 2200 kalória, ha fogyni kivánna 1500kalória.Az étvágynak sajnos néha megálljt kellparancsolni.Babavárás előtt érdemes a szervezetet feltölteni sok vitaminnal és ásványi anyaggal, ez friss idénygyükölcsökkel és idényzöldségekkel érhető el.A további táplálkozásra az egészséges táplálkozás irányelvei érvényesek, tehát változatos minél többféle alapanyag bevonásával készüljenek ételei.
Kérdését köszönöm, a terv megvalósitásához sok sikert kivánok:
Vinczéné Kati

 kérdésKedves Katalin!

Most alakítunk egy baba-mama klubot a Herényiek Házában kb. 8-9 kisanyukák. Mindenki első gyerekes anyuka:)) Egy korosztályú kb. 3 hónapostól-6 hónaposig anyatejes, és tápszeres babák vegyesen.

Abban szeretném most a segítségét kérni, Önt fel lehet-e egy előadás tartásra kérni az egészséges táplálkozás, a babák későbbi táplálásával kapcsolatosan. Sajnos egyenlőre csak azt halljuk "együnk sokat, hogy legyen tejünk"....de azért gondolom az se mindegy milyen összetételbe, és mi is a legjobb.

Mi hétfőnként 10-30-tól 12-ig béreljük a termet.
Ha kedve és ideje engedi valamelyik hétfőn (ami Önnek megfelel), örülnénk ha elhívhatnánk, egy kis beszélgetésre, süteményezésre.

Üdvözlettel:
Greskó- Magyar Zsófia


 válaszKedves Zsófia!

Köszönöm levelét és felkérését,jelöljön meg egy hétfői napot és én szivesen ellátogatok egy kis beszélgetés erejéig Önökhöz
a klubba.

Tisztelettel: Vinczéné Kati

 kérdésKedves Katalin!
Mik lehetnek a jelei egy esetleges ételallergiának? Van olyan, hogy külső jele nincs is, pusztán egy kis haspuffadás? 1,5 éves a kislányom, és többször tapasztalom rajta ezt, illetve mondja, hogy fáj a pocakom. A széklete teljesen normális, nincs kiütés, stb. Köszönöm előre is válaszát!


 válaszAz étel allergiák okát feltétlenül ki kell vizsgáltatni, a menete :
beutaló a körzeti orvostól a Gyermek Gasztroenteorológiára, utána időpontkérés Markusovszky Kórház / ha ezt az utat válassza és esetleg nem akarja magánrendelőben/
telefonon 5137-es melléken időpontot adnak. Diétát beállitani csak ezek után lehet.
Üdvözlettel:kati

 kérdésKedves Katalin!

Manapság egyre inkább foglalkoztat, hogy egy két éves kisgyereknek mennyi csokit szabad adni. Van optimális mennyiség, vagy tiltani kell tőle? Az én kisfiam eléggé szereti a csokoládét. Szeretnék mértéket tartani, de mi a mérték?

Válaszodat előre is köszönöm! moma


 válaszKedves Moma

A csoki kérdésről a következő a véleményem:napi szinten nagyon minimális mennyiséget javasolnak a táplálkozási szakemberek, az édes iz kielégitésére inkább gyümölcsöt
javasolnék fogyasztásra. Előfordül hogy szorulást is okoz a csokifogyasztás.
Üdvözlettel:Kati

hirdetés

Udvarlás

intézmények

 ismerd meg őket

hírek

 érdekességek

Terhesség hétről hétre Terhesség hétről hétre

Terhesség hétről hétre, Babaváró sorozat. Az 1 héttől a 40. hétig.


2017. június 11.
 részletek
további hírek

programajánló

erről

 beszélünk

Csuklás

Hozzászólt: Erika1986 2016.12.28. 10:10

ideális családi kutya

Hozzászólt: Vikiri30 2016.06.07. 22:10

Kismamaruha

Hozzászólt: k.kati 2015.05.07. 00:12

Időjárás-front

Hozzászólt: k.kati 2015.05.07. 00:12

Fehérvári bölcsödék

Hozzászólt: huncutka 2015.01.20. 18:06

Tesó

Hozzászólt: Tanmolyda 2014.08.25. 08:08

babaúszás

Hozzászólt: tbrigi87 2014.06.22. 10:10

Gyerekbarát étterem

Hozzászólt: s.maja 2014.05.16. 14:02

további fórumtémék

kövessen minket