Eladó Weboldal
 Pénzügy, családtámogatás

Dr. Árok Krisztina

Dr. Árok Krisztina

A Zala Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályvezetője

A kismamákat érintő egészségbiztosítási ellátások (tgyás, gyed, gyed extra, gyáp) tekintetében, valamint biztosítási jogviszonyok rendezése tekintetében tudok felvilágosítással szolgálni.

 kérdésem van  kérdések-válaszok

kérdések-válaszok

 kérdésKedves Krisztina!
Első gyermekemet várom, így én még nem vagyok tájékozott az egészségbiztosítási ellátásokkal. Nem régiben kiderült, hogy veszélyeztetett terhes vagyok, ezért a nőgyógyászom táppénzre vett. Az volna a kérdésem Önhöz, hogy ez esetben a csed, gyed, gyes összege mi alapján kerül kiszámításra?
Előre is köszönöm válaszát!
Köszönettel: Krisztina


 válaszTisztelt Kérdező!

A jelenleg hatályos jogszabály alapján a csecsemőgondozási díj és a gyermekgondozási díj alapjába az a jövedelem számít bele, amely után pénzbeli egészségbiztosítási járulékot kellett fizetni és a számítási időszakban a NAV felé bevallásra került. (pl: munkabér, jutalom, stb.)
A csecsemőgondozási díj és a gyermekgondozási díj összegének megállapításakor csak az ellátásra való jogosultság kezdőnapján fennálló biztosítási jogviszonyban elért jövedelmet lehet figyelembe venni.
Főszabály szerint a csecsemőgondozási díjat a táppénz szabályok szerint kell megállapítani, ha a jogosult az irányadó időszakban legalább 180 napi, NAV felé bevallott pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapot képező jövedelemmel rendelkezik.
Az irányadó időszak a szülési szabadság kezdő napját (csecsemőgondozási díjra való jogosultságot) megelőző harmadik hónap utolsó napjától az előző év első napjáig tart, ha a biztosítás folyamatos.
Ha az irányadó időszakban nincs 180 napi jövedelme, de van legalább 180 nap folyamatos biztosításban töltött napja, és rendelkezik az irányadó időszakban legalább 120 nap jövedelemmel, akkor az alapján kell megállapítani a csecsemőgondozási díjat.
Ha a fenti feltételek egyikének sem felel meg a biztosított, akkor a napi alap a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének a harmincad része, de ha nem éri el a naptári napi jövedelme a minimálbér kétszeresét, akkor az ellátás alapja a tényleges, ennek hiányában a szerződés szerinti jövedelem.

A gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) összege megegyezik a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj összegével, mely jelenleg 28.500,-Ft. Ezen összegből 10% nyugdíjjárulék kerül levonásra, így az ellátás havi nettó összege 25.650,-Ft.
A GYES akkor jár, ha a szülő nem vesz igénybe csecsemőgondozási díjat, vagy gyermekgondozási díjat.

Tisztelettel:


Dr. Árok Krisztina
főosztályvezető

 kérdésKedves Krisztina!
Nekem Gyes-sel kapcsolatban lenne kérdésem.2017.04.03.-án lejárt a Gyed-em.A Gyest 2017.04.18.-én megigényeltem.
A mai napig nem kaptam Gyest,sem egy tájékoztató levelet.
Annyit megtudtam,hogy az illetékes Kormanyhivatal átadta a Budapest Nemzetközi Osztályra,mivel a férjem Hollandiába dolgozik.
Esetleg tudna nekem valami információval szolgálni,hogy.mire számítsak,vagy mi a teendő,mivel,telefonon nem lehet elérni senkit!
Felháborító,hogy még csak egy tájékoztató levelet sem küldenek,hogy tudja az ember mire is számítson.
Köszönöm válaszát!
Üdv:Mónika


 válaszTisztelt Kérdező!

Az Ön ügyében Budapest Főváros Kormányhivatal VIII. kerületi Járási Hivatala az illetékes. Ügyének érdemi elbírálása a nemzetközi vonatkozás miatt nem az általános ügyintézési határidő szerint történik, mert amennyiben szükséges, a két állam közötti adatcserét is le kell bonyolítani.
A telefonos elérhetőségen kívül a következő e-mail címre küldheti el leveleit:
nko.kmrig@kh.allamkincstar.gov.hu

Tisztelettel:


Dr. Árok Krisztina
főosztályvezető

 kérdésKedves Krisztina!

Nyáron tervezünk Sopronba költözni és sajnos nem sikerül biztos információkhoz jutnunk a biztosítással és az ellátásokkal kapcsolatban.
Három gyermekünk Ausztriában született. Férjem ott dolgozik és a jövőben is marad a munkahelyén. Én Sopronba ingáztam dolgoznia kisfiunk megszületése előtt, jelenleg fizetés nélküli szabadságon vagyok (mivel így egyszerűbb volt intézni az osztrák juttatásokat).
Ha hazaköltözünk akkor mire leszünk jogosultak? A családi pótlékot kinek kell igényelnie? A legkisebb gyermekünk akkor lesz 1 éves. Átjelentkezhetek gyesre a fizetésnélküli szabadságról?
Úgy tudom, hogy a gyerekeknek alanyi jogon jár az egészségügyi biztosítás és a férjem is Eus jogszabályok alapján megkapja az osztrák biztosításával, de nekem nem jár. Ha jól tudom egyik rendelet kimondja, hogy ilyen esetben magam után kell fizetni havi 50-70.000 forintot (a szokásos 7.000 körüli összeg helyett). Ez valóban így van?
Előre is nagyon köszönöm a segítségét!
Üdvözlettel:
Fruzsina


 válaszTisztelt Kérdező!

Sajnos a 20 + 4 hónap feltételeit nem ismerjük, javaslom, hogy érdeklődje meg osztrák biztosítójánál, hogy mi a teendője.

Üdvözlettel:


Dr. Árok Krisztina
főosztályvezető

 kérdésTisztelt Szakèrtő,
Az alàbbiakban kèrnem tàjèkoztatàsàt: 2000 óta dolgozom Magyarorszàgon ès 2013. novembere óta èlek ès rendelkezem àllandó lakcímmel Ausztriàban. 2012től sikerült homeofficeban megoldanom a munkavègzèsemet, tehàt munkaviszonyom a mai napig megvan Magyarorszàgon.
Kisfiam 2015. június 19-èn született. Ettől a naptól kezdve, egèszen 2015. december 3-àig kaptam a CSED-et Magyarorszàgtól. Ezutàn benyújtottam az ausztriai gyes igènylèsemet, amit 2016. januàr 1-jètől kapok is. A 2015. december 4-31-ig terjedő időszakra mèg semmifèle juttatàst nem kaptam, mert a magyarok a mai napig nem igazoltàk le azt Ausztria felè.
Férjem ausztriai munkahellyel, àllandó lakcímmel rendelkezik (ès àllampolgàrsàggal is, de azt hiszem, ennek nincs jelentősège).
Az osztràk rendszernek megfelelően kellett a gyes időszakàt megvàlasztanom, ami 20 hònap. Ez 2017. februàr 18àn lejàr, tehàt ettől a dàtumtól kezdve èn Ausztriàtól - a csalàdi pótlèkon kívül - nem kapok màst.
Kèrdèsem, hogy amennyiben itt, Ausztriàban lejàr a gyesem (2017. februàr 18.), akkor a gyerek 2 èves koràig - vagy 3 éves koràig- jogosult vagyok-e magyarorszàgi gyesre a munkaviszonyom alapjàn? Azaz, a különbözet elszàmolàsàra van-e lehetősèg? Illetve hogy törtènik ezek elszàmolàsa?
Tovàbbà, hogy a Magyarorszàgon kapott CSED-et jogosan szàmoljàk-e bele az otthon kapott tàmogatàsokba?
Illetve milyen szerepet jàtszik az, hogy a fèrjem itt dolgozik, adózik? Befolyàsol-e ez valamit?
Köszönöm megtisztelő ès gyors vàlaszàt.
S. Nòra


 válaszKedves Nóra!

2017.02.28-át követően Gyermekgondozási díjra ( „GYED”-re) akkor lehet jogosult, ha megfelel az ellátáshoz szükséges feltételeknek. Az összes feltétel meglétének vizsgálatára csak a konkrét adatok ismeretében kerülhet sor.

Általánosságban elmondható, hogy Magyarországon a GYED jogosultsághoz két alapvető feltétel szükséges, így az igénybevétel kezdő napján fennálló magyarországi biztosítás, illetve a szülést megelőzően két éven belül 365 nap biztosítással kell rendelkezni. A GYED a gyermek 2. életévének betöltéséig jár.

Az uniós szabályozás értelmében a családi ellátások halmozódása tilos, a biztosított, ugyanazon családtag után nem részesülhet kétszeresen családi ellátásban.
Ha a biztosított több állam jogszabályai alapján jogosult családi ellátásokra, a legmagasabbat kell kapnia.
Alapelv, hogy a kérelmező a biztosítás helye szerinti tagállamban jogosult családi ellátásokra, így családi pótlékra és gyermekgondozást segítő ellátásra (GYES) is.
Amennyiben több tagállamban is jogosult lehet ellátásra, és az egyik tagállamban az ellátás összege magasabb, mint a másik tagállamban megállapított családi ellátások teljes összege, a különbség kifizetésére is jogosult lehet.

A családi ellátásokkal kapcsolatos nemzetközi ügyekben - Ausztria vonatkozásában - kizárólag a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztálya illetékes eljárni.

Üdvözlettel:

Árok Krisztina

 kérdésKedves Krisztna!
Gyermekem 2015.július 21-én született,augusztus elején igényeltem a családi pótlékot,illetve a gyest(nem volt előtte biztosítási jogviszonyom).A helyi kormányhivatal átadta az ügyet a győri hivatalnak,mondván a párom Ausztiában dolgozik,holott Szlovákiában,hiába próbáltam tudtukra adni hónapokig tartott,pontosabban 2016 február 22-ig,hogy átadják a budapesti nemzetközi ügyek osztályának.Jelenleg ott a kérelmem,de ma azt mondták,hogy nem vagyok jogosult sem a családi pótlékra sem a gyesre,mivel nem volt biztosítási jogviszonyom,és mivel külföldi vonatkozás van az ügyben.Úgy tudtam alanyi jogon járnak ezen juttatások.Plusz pikantéria,hogy a nagylányom(7 éves) családi pótlékját leállították,mivel nem jár utána sem.Ilyen létezik?Az ügyintéző hölgy szó szerint lerázott,kérdéseimre nem akart felelni,csak azt hajtogatta,hogy értsem meg,nem vagyok rá jogosult.Mit tehetek?Köszönöm segítségét!


 válaszKedves Édesanya!

A levélben leírtak alapján megállapítható, hogy az Európai Parlament és Tanács 987/2009/EK rendelet valamint a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló 883/2004/EK rendelet alapján a biztosítás hiánya miatt a Szlovák állam a teherviselő. Az édesapának kell megigényelni Szlovákiában a családtámogatási ellátás(oka)t.
Ameddig Önnek nincs itthon biztosítotti jogviszonya, addig kizárólag Szlovákia az illetékes állam.

Üdvözlettel:

Árok Krisztina

 kérdésKedves Krisztina!

Biztosítással kapcsolatos kérdésem lenne.
2011. októberétől Ausztriában, osztrák munkaközvetítőn keresztül, kisebb-nagyobb megszakításokkal dolgoztam. 2015. július elején osztrák kórházban megszületett a kislányunk. Még előtte kitöltöttük a férjemmel az E106-os nyomtatványt. Október eleje lett, míg megérkezett a gyermek összes irata, azonnal be is adtuk az igényléseket Ausztriába. Mindent az én nevemen. Okt. végén jött a levél a megyei korm.hiv-tól, hogy az osztrák biztosító megküldte számukra az E108-as nyomtatványt, miszerint osztrák bizt. terhére bejegyzett betegségi természetbeni ellátásra való jogosultságomat visszavonták, ez alapján ők is megszüntették a jogosultságomat. Gondoltuk, megkapják az osztrákok az igénylésemet, és minden rendeződik. De a mai napig nem változott semmi, se itthon, se kint nem vagyok biztosítva. Mi a teendő ebben az esetben?
Tanácsolták, hogy egy nyomtatvány kitöltésével a férjemen keresztül biztosítva lehetek. Melyik ez a nyomtatvány? E nélkül nem megy? Szeretném kihagyni őt ebből, jelenleg vállalkozó Ausztriában. Mi történik, ha esetleg megszűnik a munkahelye?
Előre is nagyon köszönöm a válaszát!
Nóra


 válasz

Fwd: Fwd: Re: Fwd: Új kérdés érkezett!
"Dr. Árok Krisztina" (arok.k@kh.oep.hu) Felvétel a Névjegyalbumba 2016.02.24. Ezzel a gyorsművelettel a beérkező üzenetek előtt tartható az üzenet
Címzett: info@savariababa.hu
arok.k@kh.oep.hu
Biztonsága érdekében az üzenet bizonyos részei le lettek tiltva.
Tartalom megjelenítése|arok.k@kh.oep.hu megbízható, mindig jelenjen meg a tartalom.-------- Továbbított üzenet --------
Tárgy: Fwd: Re: Fwd: Új kérdés érkezett!
Dátum: Wed, 24 Feb 2016 11:15:53 +0100
Feladó: Pompor Mária <pompor.m@kh.oep.hu>
Címzett: dr. Árok Krisztina <arok.k@kh.oep.hu>
-------- Továbbított üzenet --------
Tárgy: Re: Fwd: Új kérdés érkezett!
Dátum: Mon, 22 Feb 2016 09:20:53 +0100
Feladó: Pompor Mária <pompor.m@kh.oep.hu>
Címzett: info@savariababa.hu

Tisztelt Ügyfelünk!

Ausztriai biztosítását az osztrák biztosítónál tudja rendezni.

Külön kérdés magyarországi egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsága, melyet E108-as nyomtatvánnyal megszüntetett az osztrák biztosító. Ez lehetett olyan okból is, hogy Ausztriában állandó lakóhellyel rendelkezik, de lehetett biztosítás megszűnése miatt is.
Ha jelenleg vállalkozó a férje, és van E106-os nyomtatványa, akkor arra Önt rá lehet jegyeztetni, de csak akkor, ha Önnek nincs lakóhelye Ausztriában.
Ha van lakóhelye Ausztriában, akkor mindenképpen ott kell rendeznie a biztosítását, ezt követően az osztrák Eu-kártyájával tud Magyarországon egészségügyi ellátást igénybe venni.

 kérdésTisztelt Krisztina!

Családi pótlékkal kapcsolatos kérdésem lenne.
Párommal kisbabát várunk, a 15. hétben vagyok.
Páromnak már van egy korábbi családja, feleségétől még nem vált el. 2 gyermekük van, egy 21 éves egyetemista és egy 15 éves, asperger szindrómás középiskolás, aki miatt emelt családi pótlékot kapnak.
Párom osztrák cég alkalmazottja, Ausztriából kapja a családi pótlékot.
Az lenne a kérdésem, hogy ha elválnak, ugyanúgy kapná a 2 gyerek után Ausztriából a családi pótlékot?
És milyen lehetőségeink lennének a születendő baba után? Párom igényelhet családi pótlékot a baba után, amennyiben nem vagyunk és addig nem is leszünk bejegyzett élettársak?

Segítségét köszönöm szépen


Üdvözlettel:
Beáta


 válaszKedves Beáta!


A közös gyermekük után bármelyik szülő, akár Ön, akár a gyermek édesapja kérheti a családi pótlékot. Fontos, hogy a családi pótlék kérelmezésekor fel kell majd tüntetni azt, hogy a gyermek édesapja Ausztria területén folytat kereső tevékenységet, így a közös gyermekük utáni családi pótlék folyósításakor illetékesség hiánya miatt nem a Zala Megyei Kormányhivatal, hanem a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Osztrák—Magyar Ügyekkel Foglalkozó Osztálya lesz az illetékesen eljáró szerv.

Amennyiben a nemzetközi vonatkozás miatt további kérdése van, közvetlenül megírhatja az Osztrák-Magyar Ügyekkel Foglalkozó Osztály e-mail címére: omcstam@gyorkozig.hu

Üdvözlettel:


dr. Árok Krisztina

 kérdésKedves Krisztina!

Azt szeretném tudni, hogy rendes juttatás mellett a szülés előtt hány hét szabadság jár.
Illetve, ha veszélyeztett terhes valaki, akkor mekkora juttatást kap? Számít az, hogy veszélyeztetett a kismama?
Üdvözlettel:
Kata


 válaszKedves Kata!

A jelenlegi 2016. évi szabályozások figyelembevételével
a válaszom a következő.
Amennyiben a szülési szabadság kiadására irányul a kérdése, akkor a következőkről tájékoztatom:


Az anya egybefüggő 24 hét (168 nap) szülési szabadságra jogosult azzal, hogy ebből két hetet köteles igénybe venni.

A szülési szabadságot úgy kell kiadni, hogy legfeljebb négy hét (28 nap) a szülés várható időpontja elé essen. (Munka Törvénykönyve)

Amennyiben a „rendes juttatás” alatt munkavégzés miatti keresetre gondol, akkor a kereset mellett a szülési szabadság nem jár, hiszen ez esetben dolgozik.

Amennyiben veszélyeztetett várandósság miatti a keresőképtelen, akkor táppénzre lehet jogosult, melynek összege a NAV felé bevallott jövedelemének a 50 vagy 60 %-a. A táppénzt követően a fent említett szülési szabadság időtartamára csecsemőgondozási díjra szerezhet jogosultságot (CSED) melynek összege a NAV felé bevallott jövedelemének a 70 %-a. A CSED a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár, legfeljebb a gyermek születését követő 168. napig.

A veszélyeztetett várandósság miatti keresőképtelenség a táppénz szempontjából bír jelentősséggel, miszerint nem kell betegszabadságot kiadni a munkáltatónak, ha „9”-es kóddal (veszélyeztetett várandósság) tartják állományban.

Egyéb, saját jogú betegség esetén a munkavállaló számára a betegség miatti keresőképtelenség tartamára naptári évenként tizenöt munkanap betegszabadságot ad ki.

Üdvözlettel:
Dr. Árok Krisztina

 kérdésKedves Krisztina!
Második babát tervezünk, az lenne a kérdésem, hogy ha GYES alatt születik a kis tesó ugyanannyi ellátásban részesülünk mint az első gyermek esetében? Tehát nem lesz kevesebb a tgyás,gyed,gyes sem, ha nem megyek vissza dolgozni?Az első gyermek előtt 3évig dolgoztam alkalmazottként, heti 40órás munkaviszonyban. Minimálbért kaptam mindvégig.Válaszát előre is köszönöm!


 válasz
Tisztelt Cím!

Mind a csecsemőgondozási díj (CSED), mind a gyermekgondozási díj (GYED) jogosultságának előfeltétele, hogy a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosítotti jogviszonnyal rendelkezzen.

Az Ön által leírtak figyelembevételével - miszerint az első gyermek születését megelőzően 3 évig dolgozott alkalmazottként - jogosult lehet CSED és GYED ellátásokra, feltételezve, hogy a jogviszonya (munkaviszony) nem szűnt meg.

Amennyiben a jogviszonya időközben megszűnt
CSED-re akkor szerezhet jogosultságot, ha a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szül.

GYED-re pedig akkor szerezhet jogosultságot, ha a biztosítási jogviszonya a CSED-re való jogosultságának időtartama alatt szűnt meg, feltéve hogy a CSED jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása indult.

Mindkét ellátás összegénél a jogosultság kezdő napján fennálló jogviszonyban elért jövedelmeket lehet figyelembe venni.

Amennyiben az újabb gyermek a GYES folyósítása alatt születik (és nincs jövedelem), akkor a CSED és a GYED összege a minimálbér kétszerese kivéve, ha a szerződés szerinti jövedelme ennél kevesebb.

Ha a gyermek GYES igénybevétele alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül születik, és az első gyermek jogán megállapított CSED összege magasabb, mint fentiek alapján számított GYED összege, akkor a magasabb összegben kell az ellátást megállapítani.

Amennyiben lejár a GYED jogosultsága, az azt követő naptól igényelheti a gyermekgondozási segélyt, amely a gyermek három éves koráig jár. Amennyiben Ön nem jogosult CSED-re vagy GYED-re, úgy a GYES akár a gyermek születésének napjától is megilletheti Önt. A GYES összege bruttó 28.500,-Ft/hó (nettó 25.650,-Ft/hó).

Üdvözlettel:
Dr. Árok Krisztina

 kérdésTisztelt Szakértő!

Főállásom mellett mellékállásom is van, KATA-s járulékfizetést használom. Meg tudná nekem mondani, hogy ebben az esetben csak a főállás alapján jár a CSED vagy a mellékállás után is igényelhető? Ha a mellékállás is beleszámít, a főàllàsban foglalkoztató kifizetőhely az illetékes a folyósításnál vagy külön kell intézni?

Válaszát előre is köszönöm!


 válaszKedves Tímea!

A hatályos jogszabály alapján csecsemőgondozási díjra az jogosult, aki a szülést megelőzően 2 éven belül 365 nap biztosított, és a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szül.

Azoknak, akik egyidejűleg többes jogviszonnyal rendelkeznek, minden jogviszonyban külön-külön kell az ellátást megállapítani és folyósítani, függetlenül attól, hogy bármelyik jogviszonyban működik e társadalombiztosítási kifizetőhely.


Amennyiben a fenti jogosultsági feltételek mindkét jogviszonyában fennállnak, akkor jogosult lehet a csecsemőgondozási díjra mind a munkaviszonyában, mind a vállalkozói jogviszonyában.


A csecsemőgondozási díj iránti kérelme a vállalkozásból a székhelye szerint illetékes Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályán kerül elbírálásra.
A munkaviszonya alapján, pedig a társadalombiztosítási kifizetőhellyel rendelkező foglalkoztató bírálja el.

Üdvözlettel:
Dr. Árok Krisztina

 kérdésTisztelt Kormanyablak,
Negy kiskoru gyermekemmel a nyaron Zalaegerszegen leszek, szeretnem elintezni nekik a TAJ kartyaikat. A gyerekekbol harom kulfoldon szuletett, a legidosebb Magyarorszagon, de neki sincs mar ervenyes Egeszsegbiztositasi kartyaja.
Mindegyiknek van Magyarorszagon kiallitott /honositott szuletesi anyakonyvi kivonata, a ket idosebbnek lakcimkartyaja is.
A kerdesem a kovetkezo: kell-e nekik Szemelyazonosito Igazolvanyt valtanom eloszor? Hol intezheto ez el Zalaegerszegen? ( csak kulfoldi utleveluk van)
Mi kell az Egeszsegbiztositasi kartyahoz, es hol intezheto?
A gyerekeknek jelen kell lenni az intezkedesnel? Egy szulo jelenlete eleg-e, kell a masiktol valamilyem meghatalmazas?
Valaszat elore is koszonom


 válaszA Társadalombiztosítási Azonosító Jelet (TAJ-t) tartalmazó Hatósági Igazolványt zalaegerszegi tartózkodásuk idején gyermekei részére a Zala Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Egészségbiztosítási Osztályánál igényelheti meg ügyfélszolgálaton személyesen vagy postai úton is.

A Zala Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Ügyfélszolgálata nyitva tartása: Hétfőtől Péntekig 8.00. – 12.00-ig, Szerdai napokon délután is 13.00 – 15.00-ig, Címünk: 8900 Zalaegerszeg, Kossuth L. u. 9-11. Tel.: (92) 320-660

Kiskorú gyermek Hatósági Igazolványát a szülő igényelheti meg, elegendő hozzá az egyik szülő, másik szülőtől meghatalmazás nem kell, gyermekek jelenléte nem szükséges.

Amennyiben a gyermekek magyar állampolgárok, úgy a TAJ-kiadásához a Magyarországon kiállított születési anyakönyvi kivonatok és lakcímkártyájuk (a lakóhely vagy tartózkodási hely feltüntetésével) elegendőek. Ez esetben a magyar hatóság által kiállított személyazonosító igazolványok megléte a TAJ-igényléshez nem szükségesek.

Amelyik gyermekének nincs magyarországi lakcímet, vagy tartózkodási címet igazoló lakcímkártyája, úgy azt a TAJ igénylése előtt meg kell igényelnie az Okmányirodában. (Zalaegerszeg, Kossuth L.u. 17-19.)

Ha a gyermekek nem magyar állampolgárok, úgy további tájékoztatásért, kérjük a meglévő okmányaikkal együtt, szíveskedjenek felkeresni ügyfélszolgálatunkat, vagy a fent megjelölt telefonszámon is érdeklődhetnek a TAJ kiadásával kapcsolatban.

 kérdésSzeretnék érdeklődni, hogy ha jelenleg gyesen vagyok és miután lejár a gyesem újabb baba érkezik a családba (munkáltatóm csődbe ment, így nincs munkám) akkor milyen juttatásokba részesülök? Ha lejár a gyesem el tudok menni munkanélkülire (pár napra kellene csak) amíg a pici baba megszületik. Ilyenkor jár a tgyás, gyed és az egyszeri anyasági támogatás is?
Köszönöm a választ


 válaszA jelenleg hatályos jogszabály alapján csecsemőgondozási díj annak jár, aki a szülést megelőzően 2 éven belül 365 napon át biztosított volt, és a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szül.

Gyermekgondozási díjra jogosult a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését – a gyermeket szülő anya esetén a szülést – megelőzően 2 éven belül 365 napon át biztosított volt.

Ha a szülés időpontjában biztosítási jogviszonya lesz, akkor a fenti ellátásokra jogosultságot szerezhet, ha egyébként a jogosultsági feltételekkel is rendelkezik.

Amennyiben a szülés időpontjában biztosítással járó jogviszonnyal nem rendelkezik, úgy csak gyermekgondozási segélyt kérelmezhet (feltéve, hogy a jogviszony megszűnését követő 42 napon túl szül).

Az egyszeri anyasági támogatás akkor igényelhető, ha a szülő nő a terhessége alatt legalább 4 alkalommal részt vett várandós gondozáson és az erről szóló védőnői igazolást csatolja a támogatás igénylésekor. Amennyiben az egészségügyi ellátásokra nem vagy csak töredékidőre jogosult, úgy a gyermekgondozási segély ellátást igényelheti kisebbik gyermeke után.

A munkanélküli segélyre vonatkozó kérdésével szíveskedjék a Munkaügyi Központ munkatársát felkeresni.

 kérdésTisztelt Szakértő!
2 hónapja dolgozom, de nem szeretnék maradni. GYES-t március óta kapom. Nyáron inkább a gyermekkel lennék, és szeptembertől dogoznék megint. Megoldható, hogy a GYES-t visszamondjam majd ismét igénybe vegyem a szeptembertől?


 válaszKedves Móni!


A gyermekgondozási segély (GYES) folyósítását nem befolyásolja, hogy van-e munkaviszonya vagy sem az ellátásban részesülőnek, így azt egyéb kizáró körülmények fennállása hiányában nem kell lemondania.

Üdvözlettel:
Dr. Árok Krisztina

 kérdésKedves Krisztina. Azt szeretném tudni,hogy a munkáltatóm kötelezhet -e arra,hogy megmondjam azt,hogy miért kérek szabadnapot.Válaszát előre is köszönöm


 válaszKedves Nikolett!

Ez munkajogi kérdés.
Kérem forduljon a megfelelő szakértőhöz.

Köszönettel:
Dr. Árok Krisztina

 kérdésTisztelt Szakértő!

Kisfiam június 29-én tölti be a 2 évét. Ez után részmunkaidőbe szeretnék visszamenni dolgozni. Ilyenkor jár-e szabadság? (18év munkaviszony után kb hány nap? ) Ha szabadság alatt esnék teherbe (lombik program folyamatban) igénybe vehetek-e táppénzt? Válaszát előre is köszönöm.


 válaszKedves Tünde!

A jelenleg hatályos jogszabály alapján táppénzre az a biztosított jogosult, aki a biztosítás fennállása alatt válik keresőképtelenné, és a Tbj.-ben meghatározott mértékű pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett.
Amennyiben biztosítással járó jogviszonyt létesít, táppénzre jogosult, függetlenül attól, hogy teljes vagy részmunkaidőben van foglalkoztatva. Ha a szabadsága alatt teherbe esne, a szabadságát meg kell szakítania és azt követő naptól jogosult táppénzre.
A szabadságra vonatkozó rendelkezéseket a Munka Törvénykönyve szabályozza.

Tisztelettel:

dr. Árok Krisztina

 kérdésKedves Krisztina! Problémám a következő. Jelenleg Gyed-en vagyok első gyermekemmel. Szülés előtt végig táppénzen voltam veszélyeztetett terhességgel. Második babát tervezünk (lombik program folyamatban). Megoldható-e, hogy az első gyermekem 2 éves kora előtt megszüntetem a fizetés nélküli szabadságot és táppénzre megyek a második babával, amennyiben a munkáltató beleegyezik? Milyen juttatásra leszek jogosult, ha előtte 19 évet dolgoztam? Remélem nem volt túl zavaros a kérdésem. válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: T.


 válaszKedves Kismama!

Amennyiben a fizetés nélküli szabadság megszüntetésre kerül és a keresőképtelenség orvosilag igazolt, akkor az Ön által leírt körülmények alapján táppénzre, ismételt szülés esetén csecsemőgondozási díjra és gyermekgondozási díjra is jogosultságot szerezhet. Táppénz a jogviszony fennállása alatt a keresőképtelenség idejére maximum egy évig jár.
Az ellátások mértéke táppénz esetében 60, csed. és gyed. esetében a figyelembe vehető jövedelem 70 %-a.

Üdvözlettel:

dr. Árok Krisztina

 kérdésKedves Krisztina!

Érdeklődni szeretnék: most fogok munkába állni 1. gyermekem utána. Azonban 2. babát tervezünk, mennyi időt kell dolgoznom ahhoz, hogy megkapjam a majdani teljes juttatásokat (Tgyás, gyed,...) Fél év, 1 év vagy esetleg 2 éves munkaviszony kell? Mit vesznek jelenleg figyelembe?
Válaszát előre köszönöm:
Anita


 válaszKedves Anita!

A jelenleg hatályos jogszabály alapján terhességi-gyermekágyi segély annak jár, aki a szülést megelőzően 2 éven belül 365 napon át biztosított volt, és a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szül.

Gyermekgondozási díjra jogosult a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését – a gyermeket szülő anya esetén a szülést – megelőzően 2 éven belül 365 napon át biztosított volt. A gyermekgondozási díj legkorábban a terhességi-gyermekágyi segély lejártát követő naptól a gyermeket szülő anya esetében a szülést, egyéb esetben a jogosultságot megelőző 2 éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra, de legfeljebb a baba 2 éves koráig jár.
Tehát ahhoz, hogy a baba 2 éves koráig gyermekgondozási díjban részesülhessen, a szülés előtt legalább 562 nap biztosításban (munkaviszonyban) töltött idő szükséges.

Üdvözlettel:
dr. Árok Krisztina

 kérdésKedves Krisztina!
A babamama klubbosok ajánlottak Téged( remélem nem haragszol meg, ha tegezlek), hogy Tőled nyugodtan kérdezhetek.
Szóval a Gyed extráról érdeklődnék.
Az a bajom, hogy internetes fórumokon utána olvasgattam, amivel azt értem el, hogy jól elbizonytalanodtam. Ugyanis ott volt olyan anyuka, aki azt írta, hogy ezt a juttatást csak az kaphatja, aki 2014. Jan1-e után szül.
Én 2012. Dec. 14-én szültem, és 2014.május 1-től újra állományban leszek, vagyis a kislányom még bőven nem tölti be a 2 évet.
Az lenne a kérdés, hogy akkor jár e nekem a Gyed extra, ha igen, akkor hol,s hogyan kell intézni, mert azt is olvsatam,hogy elég csak a munkáltatónak jelezni, viszont a munkahelyemen , azt mondták, hogy nekem kell intézni.
Segítségedet köszönöm, további szép napot: Emőke


 válaszKedves Emőke!

A 2014. január 1-jén hatályba lépő szabályozás egyik fontos "gyed extraként" emlegetett rendelkezése szerint a gyermek 1 éves korát követően a szülő korlátlan időtartamban végezhet munkát a gyermekgondozási díj folyósítása mellett. Ezt a lehetőséget azok is igénybe tudják venni, akiknek 2014. január 1-je előtt született a gyermekük és ezután szeretnének visszamenni dolgozni.

Amennyiben a 2012. december 14-én született gyermek után jelenleg is gyermekgondozási díjban részesülsz és 2014. május 1-től dolgozni szeretnél, más teendőd nincs, mint a foglalkoztatód felé ezt a tényt jelezni. (A foglalkoztató felé is csak azért kell jelezni, hogy esetleg ő érvényesíteni tudja az általad számára megjáró adókedvezményt.)
A Gyed ellátást továbbra is megkapod.

Üdvözlettel:
Dr. Árok Krisztina

 kérdésKedves Krisztina!
Kislányom hamarosan 2 éves lesz. Még otthon vagyok vele Gyeden, de 2 éves kora után szeretnék visszamenni dolgozni. Sajnos oda nem tudok, ahol szülés előtt dolgoztam (időközben megszűnt a munkaviszonyom).
Kérdésem az lenne, hogy a gyerek 2 éves kora után kaphatom a gyest és a munkanélküli segélyt is, vagy csak az egyiket.
Köszönöm: P.


 válaszKedves Petra!

A jelenleg hatályos jogszabály alapján a gyermekgondozási segély folyósítása mellett korlátlan időtartamban lehet keresőtevékenységet végezni.
A gyermekgondozási segély folyósítása mellett munkanélküli segély nem kérelmezhető, mert a kettő ellátás együtt nem folyósítható.

Tisztelettel:

dr. Árok Krisztina

 kérdésKedves Krisztina!
Érdeklődni szeretnék, hogy a GYED összege a gyermek másfél éves kora után változik-e. Lehet- e eltérő minden hónapban?
Köszönettel: Adri


 válaszA gyermekgondozási díj összegét a táppénz szabályok szerint kell megállapítani, ha a jogosult az irányadó időszakban legalább 180 napi jövedelemmel rendelkezik. Ha a jogosultnak az irányadó időszakban nincs 180 napi jövedelme, a napi gyermekgondozási díj alapja a jogosultság kezdőnapján érvényes minimálbér kétszeresének (203 ezer forint) a harmincad része. Ha azonban a biztosított pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelme a minimálbér kétszeresét nem éri el, a tényleges jövedelmet kell figyelembe venni.
A gyermekgondozási díjra jogosult az irányadó időszakban nem rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel, de a jogosultság első napját megelőzően van legalább 180 napi folyamatos biztosítási jogviszonya, ellátását a tényleges, ennek hiányában a szerződés szerinti jövedelem alapján kell megállapítani. A gyermekgondozási díj megállapításakor határozatban kell rendelkezni az ellátás folyósításának időtartamáról, valamint a naptári napi összegéről.

Tekintettel arra, hogy az ellátás naptári napra jár, ezért az összege havi szinten eltérő is lehet. ( ha az adott hónap naptári napjainak száma eltérő pl: 28; 30; 31;)

A gyermekgondozási díj adóköteles jövedelem, abból - a 10% nyugdíjjárulékon felül - az adószabályok szerint adóelőleget kell levonni. ( a családi adókedvezmény és járulékkedvezmény igénybevételével az adóelőleg összege változhat )

A fent leírtakra való tekintettel a már megállapított gyermekgondozási díj összege a gyermek másfél éves kora után nem változik.

hirdetés

Különleges ajándékok

intézmények

 ismerd meg őket

hírek

 érdekességek

Terhesség hétről hétre Terhesség hétről hétre

Terhesség hétről hétre, Babaváró sorozat. Az 1 héttől a 40. hétig.


2017. június 11.
 részletek
további hírek

programajánló

erről

 beszélünk

Csuklás

Hozzászólt: Erika1986 2016.12.28. 10:10

ideális családi kutya

Hozzászólt: Vikiri30 2016.06.07. 22:10

Kismamaruha

Hozzászólt: k.kati 2015.05.07. 00:12

Időjárás-front

Hozzászólt: k.kati 2015.05.07. 00:12

Fehérvári bölcsödék

Hozzászólt: huncutka 2015.01.20. 18:06

Tesó

Hozzászólt: Tanmolyda 2014.08.25. 08:08

babaúszás

Hozzászólt: tbrigi87 2014.06.22. 10:10

Gyerekbarát étterem

Hozzászólt: s.maja 2014.05.16. 14:02

további fórumtémék

kövessen minket