Eladó Weboldal
 Pénzügy, családtámogatás

Dr. Árok Krisztina

Dr. Árok Krisztina

A Zala Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályvezetője

A kismamákat érintő egészségbiztosítási ellátások (tgyás, gyed, gyed extra, gyáp) tekintetében, valamint biztosítási jogviszonyok rendezése tekintetében tudok felvilágosítással szolgálni.

 kérdésem van  kérdések-válaszok

legújabb tanácsok

 kérdésKedves Krisztina!
Első gyermekemet várom, így én még nem vagyok tájékozott az egészségbiztosítási ellátásokkal. Nem régiben kiderült, hogy veszélyeztetett terhes vagyok, ezért a nőgyógyászom táppénzre vett. Az volna a kérdésem Önhöz, hogy ez esetben a csed, gyed, gyes összege mi alapján kerül kiszámításra?
Előre is köszönöm válaszát!
Köszönettel: Krisztina


 válaszTisztelt Kérdező!

A jelenleg hatályos jogszabály alapján a csecsemőgondozási díj és a gyermekgondozási díj alapjába az a jövedelem számít bele, amely után pénzbeli egészségbiztosítási járulékot kellett fizetni és a számítási időszakban a NAV felé bevallásra került. (pl: munkabér, jutalom, stb.)
A csecsemőgondozási díj és a gyermekgondozási díj összegének megállapításakor csak az ellátásra való jogosultság kezdőnapján fennálló biztosítási jogviszonyban elért jövedelmet lehet figyelembe venni.
Főszabály szerint a csecsemőgondozási díjat a táppénz szabályok szerint kell megállapítani, ha a jogosult az irányadó időszakban legalább 180 napi, NAV felé bevallott pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapot képező jövedelemmel rendelkezik.
Az irányadó időszak a szülési szabadság kezdő napját (csecsemőgondozási díjra való jogosultságot) megelőző harmadik hónap utolsó napjától az előző év első napjáig tart, ha a biztosítás folyamatos.
Ha az irányadó időszakban nincs 180 napi jövedelme, de van legalább 180 nap folyamatos biztosításban töltött napja, és rendelkezik az irányadó időszakban legalább 120 nap jövedelemmel, akkor az alapján kell megállapítani a csecsemőgondozási díjat.
Ha a fenti feltételek egyikének sem felel meg a biztosított, akkor a napi alap a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének a harmincad része, de ha nem éri el a naptári napi jövedelme a minimálbér kétszeresét, akkor az ellátás alapja a tényleges, ennek hiányában a szerződés szerinti jövedelem.

A gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) összege megegyezik a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj összegével, mely jelenleg 28.500,-Ft. Ezen összegből 10% nyugdíjjárulék kerül levonásra, így az ellátás havi nettó összege 25.650,-Ft.
A GYES akkor jár, ha a szülő nem vesz igénybe csecsemőgondozási díjat, vagy gyermekgondozási díjat.

Tisztelettel:


Dr. Árok Krisztina
főosztályvezető

 kérdésKedves Krisztina!
Nekem Gyes-sel kapcsolatban lenne kérdésem.2017.04.03.-án lejárt a Gyed-em.A Gyest 2017.04.18.-én megigényeltem.
A mai napig nem kaptam Gyest,sem egy tájékoztató levelet.
Annyit megtudtam,hogy az illetékes Kormanyhivatal átadta a Budapest Nemzetközi Osztályra,mivel a férjem Hollandiába dolgozik.
Esetleg tudna nekem valami információval szolgálni,hogy.mire számítsak,vagy mi a teendő,mivel,telefonon nem lehet elérni senkit!
Felháborító,hogy még csak egy tájékoztató levelet sem küldenek,hogy tudja az ember mire is számítson.
Köszönöm válaszát!
Üdv:Mónika


 válaszTisztelt Kérdező!

Az Ön ügyében Budapest Főváros Kormányhivatal VIII. kerületi Járási Hivatala az illetékes. Ügyének érdemi elbírálása a nemzetközi vonatkozás miatt nem az általános ügyintézési határidő szerint történik, mert amennyiben szükséges, a két állam közötti adatcserét is le kell bonyolítani.
A telefonos elérhetőségen kívül a következő e-mail címre küldheti el leveleit:
nko.kmrig@kh.allamkincstar.gov.hu

Tisztelettel:


Dr. Árok Krisztina
főosztályvezető

 kérdésKedves Krisztina!

Nyáron tervezünk Sopronba költözni és sajnos nem sikerül biztos információkhoz jutnunk a biztosítással és az ellátásokkal kapcsolatban.
Három gyermekünk Ausztriában született. Férjem ott dolgozik és a jövőben is marad a munkahelyén. Én Sopronba ingáztam dolgoznia kisfiunk megszületése előtt, jelenleg fizetés nélküli szabadságon vagyok (mivel így egyszerűbb volt intézni az osztrák juttatásokat).
Ha hazaköltözünk akkor mire leszünk jogosultak? A családi pótlékot kinek kell igényelnie? A legkisebb gyermekünk akkor lesz 1 éves. Átjelentkezhetek gyesre a fizetésnélküli szabadságról?
Úgy tudom, hogy a gyerekeknek alanyi jogon jár az egészségügyi biztosítás és a férjem is Eus jogszabályok alapján megkapja az osztrák biztosításával, de nekem nem jár. Ha jól tudom egyik rendelet kimondja, hogy ilyen esetben magam után kell fizetni havi 50-70.000 forintot (a szokásos 7.000 körüli összeg helyett). Ez valóban így van?
Előre is nagyon köszönöm a segítségét!
Üdvözlettel:
Fruzsina


 válaszTisztelt Kérdező!

Sajnos a 20 + 4 hónap feltételeit nem ismerjük, javaslom, hogy érdeklődje meg osztrák biztosítójánál, hogy mi a teendője.

Üdvözlettel:


Dr. Árok Krisztina
főosztályvezető

 kérdésTisztelt Szakèrtő,
Az alàbbiakban kèrnem tàjèkoztatàsàt: 2000 óta dolgozom Magyarorszàgon ès 2013. novembere óta èlek ès rendelkezem àllandó lakcímmel Ausztriàban. 2012től sikerült homeofficeban megoldanom a munkavègzèsemet, tehàt munkaviszonyom a mai napig megvan Magyarorszàgon.
Kisfiam 2015. június 19-èn született. Ettől a naptól kezdve, egèszen 2015. december 3-àig kaptam a CSED-et Magyarorszàgtól. Ezutàn benyújtottam az ausztriai gyes igènylèsemet, amit 2016. januàr 1-jètől kapok is. A 2015. december 4-31-ig terjedő időszakra mèg semmifèle juttatàst nem kaptam, mert a magyarok a mai napig nem igazoltàk le azt Ausztria felè.
Férjem ausztriai munkahellyel, àllandó lakcímmel rendelkezik (ès àllampolgàrsàggal is, de azt hiszem, ennek nincs jelentősège).
Az osztràk rendszernek megfelelően kellett a gyes időszakàt megvàlasztanom, ami 20 hònap. Ez 2017. februàr 18àn lejàr, tehàt ettől a dàtumtól kezdve èn Ausztriàtól - a csalàdi pótlèkon kívül - nem kapok màst.
Kèrdèsem, hogy amennyiben itt, Ausztriàban lejàr a gyesem (2017. februàr 18.), akkor a gyerek 2 èves koràig - vagy 3 éves koràig- jogosult vagyok-e magyarorszàgi gyesre a munkaviszonyom alapjàn? Azaz, a különbözet elszàmolàsàra van-e lehetősèg? Illetve hogy törtènik ezek elszàmolàsa?
Tovàbbà, hogy a Magyarorszàgon kapott CSED-et jogosan szàmoljàk-e bele az otthon kapott tàmogatàsokba?
Illetve milyen szerepet jàtszik az, hogy a fèrjem itt dolgozik, adózik? Befolyàsol-e ez valamit?
Köszönöm megtisztelő ès gyors vàlaszàt.
S. Nòra


 válaszKedves Nóra!

2017.02.28-át követően Gyermekgondozási díjra ( „GYED”-re) akkor lehet jogosult, ha megfelel az ellátáshoz szükséges feltételeknek. Az összes feltétel meglétének vizsgálatára csak a konkrét adatok ismeretében kerülhet sor.

Általánosságban elmondható, hogy Magyarországon a GYED jogosultsághoz két alapvető feltétel szükséges, így az igénybevétel kezdő napján fennálló magyarországi biztosítás, illetve a szülést megelőzően két éven belül 365 nap biztosítással kell rendelkezni. A GYED a gyermek 2. életévének betöltéséig jár.

Az uniós szabályozás értelmében a családi ellátások halmozódása tilos, a biztosított, ugyanazon családtag után nem részesülhet kétszeresen családi ellátásban.
Ha a biztosított több állam jogszabályai alapján jogosult családi ellátásokra, a legmagasabbat kell kapnia.
Alapelv, hogy a kérelmező a biztosítás helye szerinti tagállamban jogosult családi ellátásokra, így családi pótlékra és gyermekgondozást segítő ellátásra (GYES) is.
Amennyiben több tagállamban is jogosult lehet ellátásra, és az egyik tagállamban az ellátás összege magasabb, mint a másik tagállamban megállapított családi ellátások teljes összege, a különbség kifizetésére is jogosult lehet.

A családi ellátásokkal kapcsolatos nemzetközi ügyekben - Ausztria vonatkozásában - kizárólag a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztálya illetékes eljárni.

Üdvözlettel:

Árok Krisztina

 kérdésKedves Krisztna!
Gyermekem 2015.július 21-én született,augusztus elején igényeltem a családi pótlékot,illetve a gyest(nem volt előtte biztosítási jogviszonyom).A helyi kormányhivatal átadta az ügyet a győri hivatalnak,mondván a párom Ausztiában dolgozik,holott Szlovákiában,hiába próbáltam tudtukra adni hónapokig tartott,pontosabban 2016 február 22-ig,hogy átadják a budapesti nemzetközi ügyek osztályának.Jelenleg ott a kérelmem,de ma azt mondták,hogy nem vagyok jogosult sem a családi pótlékra sem a gyesre,mivel nem volt biztosítási jogviszonyom,és mivel külföldi vonatkozás van az ügyben.Úgy tudtam alanyi jogon járnak ezen juttatások.Plusz pikantéria,hogy a nagylányom(7 éves) családi pótlékját leállították,mivel nem jár utána sem.Ilyen létezik?Az ügyintéző hölgy szó szerint lerázott,kérdéseimre nem akart felelni,csak azt hajtogatta,hogy értsem meg,nem vagyok rá jogosult.Mit tehetek?Köszönöm segítségét!


 válaszKedves Édesanya!

A levélben leírtak alapján megállapítható, hogy az Európai Parlament és Tanács 987/2009/EK rendelet valamint a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló 883/2004/EK rendelet alapján a biztosítás hiánya miatt a Szlovák állam a teherviselő. Az édesapának kell megigényelni Szlovákiában a családtámogatási ellátás(oka)t.
Ameddig Önnek nincs itthon biztosítotti jogviszonya, addig kizárólag Szlovákia az illetékes állam.

Üdvözlettel:

Árok Krisztina

hirdetés

Csirkemell receprek brassói

intézmények

 ismerd meg őket

hírek

 érdekességek

Terhesség hétről hétre Terhesség hétről hétre

Terhesség hétről hétre, Babaváró sorozat. Az 1 héttől a 40. hétig.


2017. június 11.
 részletek
további hírek

programajánló

erről

 beszélünk

Csuklás

Hozzászólt: Erika1986 2016.12.28. 10:10

ideális családi kutya

Hozzászólt: Vikiri30 2016.06.07. 22:10

Kismamaruha

Hozzászólt: k.kati 2015.05.07. 00:12

Időjárás-front

Hozzászólt: k.kati 2015.05.07. 00:12

Fehérvári bölcsödék

Hozzászólt: huncutka 2015.01.20. 18:06

Tesó

Hozzászólt: Tanmolyda 2014.08.25. 08:08

babaúszás

Hozzászólt: tbrigi87 2014.06.22. 10:10

Gyerekbarát étterem

Hozzászólt: s.maja 2014.05.16. 14:02

további fórumtémék

kövessen minket