dr.Csigi Tamás Fogorvos Budapest
 Egészségügy

Dr. Schmalcl Erika

Dr. Schmalcl Erika

Gyermekorvos

A gyermekkor, és talán kifejezetten a csecsemő- és kisdedkor betegségei, vagy betegségnek tűnő szokatlan tünetei a szülőkben válthatnak ki érthető módon aggodalmat, tanácstalanságot. A honlapon keresztül ezen esetekben szeretnék segítséget nyújtani...

 kérdésem van  kérdések-válaszok  ismerje meg a tanácsadót

kérdések-válaszok

 kérdésÜdvözlöm! Érdeklődni szeretnék, hogy a 16 éves fiamat a háziorvos a kóros soványsága miatt folyamatosan mindenféle kivizsgálásra küldi el. Viszont a kortörténete alapján senki nem talál semmit. A vérvétel után az eredmény semmit mondó minden orvos mindent rendben talál. Vérnyomást mértek, szívritmus zavart diagnosztizáltak 3 évvel ezelőtt. De azóta étrend és folyamatos odafigyelés mellett normalizálódott a helyzet. Továbbra sem találja senki a probléma okát. Volt már végbéltükrözéstől elkezdve minden létező vizsgálat. Semmi nem hozott eredményt! Tanács?? Mit tehet ilyenkor a szülő, amikor a háziorvos folyamatosan újabb és újabb vizsgálatokat rendel el, és hogy tiszta legyen a lelkiismeretem, ezért viszem mindig, de már kezdem azt hinni, hogy értelmetlen, csak a gyermekembe beszélem bele az ilyen jellegű problémákat... Sajnos egyedül álló apaként igyekszem mindent megtenni, és mellette állni. De van, hogy már én sem hiszek ezekben. A 16 éves fiamnak olyan kórtörténete van, hogy másnak 90 évesen sincs ekkora mappája. Várom mielőbbi válaszát!:
Tisztelettel egy aggódó Szülő


 válaszKedves Édesapa!

Megértem aggodalmát, de kérdéseire nem tudok konkrét adatok ismerete nélkül válaszolni. Jó lenne tudni gyermeke testsúlyát, magasságát ( a soványság mértékének megítéléséhez mindenképp), korábbi gyermekkora fejlődési ütemét (mindig ilyen alkatú volt, vagy volt valamikor egy törés, mikor megállt a súlyfejlődése, esetleg fogyni kezdett?), az eddig elvégzett konkrét vizsgálatokat, az esetlegesen társuló egyéb tüneteket (hasi panaszok, székleteltérések, fáradékonyság, étvágytalanság stb.),Azt gondolnám, hogy háziorvosuk lelkiismeretesen igyekszik eljárni, kideríteni a soványság hátterében meghúzódó esetleges kórokokat - melyek természete igen szerteágazó lehet, akár több szakterületet is érinthet. Ha gondolja, várom válaszát a fenti adatokkal.

Üdvözlettel

Schmalcl Erika

 kérdésJó napot! A Kisfiam szokatlanul nyűgös egész nap, sokat sír, éjjel is rosszul aludt. Ellöki a cicit, de a cumit rágni akarja. (pedig nem jellemző, hogy elfogadja). A széklete hígabb lett és sűrűbben van, mint eddig. Ha elfogadja a cicit, akkor nagyon erősen összenyomja a mellbimbó környékén illetve dugja be az ujját a szájába. A kezét sokszor veszi a szájába, de azt eddig is csinálta. A felső szájpadlásánál 2 helyen fehér részt látunk. Jobb fent meg érzek valami keményet. Egyáltalán nem nyáladzik. Az arcán néhány napja megjelentek alró kis pöttyök, melyeknek fehér a közepe. Mint ha pici pattanás lenne. De mára elmúlt. Lehetséges, hogy fogzik a Kisfiam? Vagy mi miatt viselkedhet így? Még csak 3 hetes. Köszönöm a válaszát!


 válaszKedves Érdeklődő!

Azt, hogy fogzás okozza kiababája tüneteit valóban korainak találom. A nyűgösség, sírás hátterében állhat csecsemőkori hasfájás, mely enyhítése patikában kapható vény nélküli készítményekkel megkísérelhető. A pontos válaszadáshoz, a tünetek hátterében állható okok tisztázásához mindenképpen szükséges lenne tudni az alábbiakat: csak anyatejes a kisbaba,vagy tápszert is kap? Hány alkalommal és mennyit eszik a baba naponta ill. etetésenként? Mennyit fejlődött hétről hétre? Ezen adatok nélkül nehéz kérdéseire válaszolni. Elég-e számára az anyatej - kezét a szájába dugja. Lehet, hogy esetleg Ön evett aznap olyan ételt, mely megzavarta a babát - ellöki a cicit. Az, hogy székletei gyakoribbá váltak lehet csak annak is a jele, hogy többet eszik (de ezt a fent említett adatok nélkül nehéz megítélni), de ha székletei továbbra is hígak és sűrűn vannak székletvizsgálat elvégzése is szóba jöhet. A baba arcán leírt kiütések újszülötteknél gyakran előforduló jelenségek, teendőt általában nem igényelnek. Azt javaslom, hogy ha tünetek nem változnak, konzultáljanak háziorvosukkal, akivel a baba vizsgálatát követően az esetleges további teendőket is egyeztetni tudják.

Üdvözlettel

Schmalcl Erika

 kérdésKedves Doktornö! Kisfiam 17hetes. Egyértelmű hogy a fogzástól szenved. Homeopátia nem használ dologél se nagyon. A dentinox segített volna de lidokain érzékeny. Algoflex baby felet ha adok neki ha nagyon szenved az segít de nem akarom agyongyógyszerezni és félek hogy baja lesz töle. Meddig adhatom neki a fájdalomcsillapìtót?vagy mit javasolna? Köszönöm


 válaszKedves Érdeklődő!

Fogíny ecsetelésre a fenti, már Ön által is kipróbált készítményeket szoktam javasolni a fogzási fájdalom enyhítésére.
Nem gyógyszeres készítményként napközben a hűvös vízzel átitatott frottírtörölközővel végzett finom ínymasszás, vagy a folyadékkal töltött, hűtőszekrényben hűthető műanyag rágókák enyhíthetik a panaszokat, bár ezek inkább csak rövid időre.
Ha az éjszakák nagyon nehezen telnek egy-egy éjszakára nyugodtan adhat a babának fájdalomcsillapító szirupot (ha az ajánlott dózisnál kevesebb is hatásos, nem szükséges a teljes dózist adni).
Kitartást kívánok, és remélem hamar enyhülnek kisfia tünetei!

Üdvözlettel

Schmalcl Erika

 kérdésTiszteletem!
Azzal a problémával fordulnék önhöz hogy most 8hónapos a kislányom 3hetes kora óta hasfájós 2hónapos kora óta savas refluxal küzdünk!Jártunk már gastroenteorológusnál tejmentes diétán vagyunk már 4hónapja de reflux ügyben semmi változás és még mindíg előfordul a nyálkás széklet! Már 4foga van de a fogzáson kívül is van nyálkás széklete amit előtte hasmenés követ hiába mondtam a gastrón hogy a Neocate tápszer ellenére is nyálkás a széklete de nem foglalkoznak vele!Szinte majdnem minden hónapban előfordul! 3hetessen volt az első nyálkás széklet aztán 6 hetessen 3 hónapossan 6hónapossan 7-8hónapossan!Nekem ez kicsit furcsa mert az elején pont a növekedési ugrásoknál van és általában akkor mikor betölti az adott kort!Vizelete rendben volt vérszegénységre vaspótlást kapott! Ön szerint mitől lehet ez! Hova menjek vele tovább? És mikor kiürül ez a nyálkás széklete 2napig semmi baja de aztán kezdődik minden előröl! Köszönöm előre is a válaszát!!!Nagyon várom!!


 válaszKedves Érdeklődő!

A nyálkás széklet nem feltétlenül jelent kórosat, főleg ha csak 1-1 alkalommal fordul elő néhány napig. Ha a kisbaba súlyfejlődése megfelelő, hasa nem puffad, széklete rendszeresen van, a laboratóriumi eredményeiben vashiányon kívül egyéb kórosat nem találtak, és a gastroenterológiai kivizsgáláson is túl vannak, akkor ezek alapján egyéb kórosat egyelőre én sem feltétlen gondolnék a háttérben. Nem figyelt meg esetleg összefüggést a hozzátáplálás megkezdése után bizonyos ételek és a széklet nyákossága között? Időnként segíthet táplálási napló vezetése is, összefüggés derülhet ki esetleg némely étel és a székleteltérés között. Kivizsgálás során verejtékvizsgálatot végeztek? Esetleg azt lehetne még nézni, illetve probiotikumot adhat a babának kúraszerűen néhány héten át. Azt írja, hogy reflux ügyben nincs változás – ez azt jelenti, hogy még mindig sokat bukik a baba. Ha a problémák továbbra is fennállnak a gastroenterológiai kontrollvizsgálat során mindenképp jelezze ezeket ismételten!

Üdvözlettel
Schmalcl Erika

 kérdésTisztelt doktornő.az lenne a problémám hogy 13 hónapos kisfiam nagyon harap.főleg ha fáradt vagy ha valami nem ugy van ahogy ő gondolja.de előfordult ugy is hogy semmi baja nem volt.tegnap például játék közben harapott meg ugy hogy még most is fáj.mit tehetnék vele?kérem adjon nekem tanácsot.egy aggódó anyuka


 válaszKedves Érdeklődő!

Fiatalabb csecsemők a harapással még tapasztalatot gyűjtenek, szeretnék a másik felet jobban megismerni - hasonlóan az ízléshez, evéshez. Valamivel idősebb életkorban (1-3 éves kor) a harapás hátterében már inkább egyéb okok húzódnak meg - a kisgyermekek félelmüket, szorongásukat, csalódottságukat juttathatják kifejezésre harapás által. A kicsi gyermekek még nehezebben dolgozzák fel örömüket, bánatukat, félelmeiket, így hajlamosabbak hirtelen érzelmi kitörésekre, agresszív viselkedésre, melynek egyik megnyilvánulási formája lehet a harapás. Nem direkt csinálják, és nem tudják hogyan állítsák le a hirtelen impulzusokat. Ez általában egy átmeneti szakasz a kisgyermek életében, hisz kommunikációja fejlődésével fenti problémái, érzelmei kifejezésére idővel lesznek egyéb eszközei is. Ha gyermeke megharapja, fontos, hogy mindig és azonnal higgadtan, megértően de határozottan megértesse vele, hogy ez nem helyénvaló: "Ne harapj, mert ez fáj nekem!", majd próbáljon meg rájönni, hogy mi válthatta ki a harapást. Gyakran előfordul hogy kisgyermekek a felszabadult játék hevében harapják meg szüleiket, mert érzelmeik, feszültségeik ilyenkor szabadulnak fel, és nyilvánítódnak ki kontrollálatlanul. Legközelebb játéknál próbáljon meg résen lenni, és időben megállítani a kicsit szeretettel, de határozottan pl. " Nem engedhetem, hogy megharapj Kicsim!". Próbálja meg átgondolni, az elmúlt időszak eseményeit, hogy van-e köztük olyan, mely belső szorongást, félelmet, bizonytalanságot válthatott ki gyermekénél - ezek lehetnek akár felnőttek számára teljesen jelentéktelennek tűnő dolgok is.
Remélem, hogy szeretettel, odafigyeléssel és megértéssel hamar túljutnak ezen az időszakon.

Üdvözlettel

Schmalcl Erika

 kérdésTisztelt doktor nő.van egy 9 hónapos kisfiam.az lenne a kérdésem,hogy ha valamit nem kap meg vagy ha nagyon örül akkor befeszít és neki áll remegni.de máskor is ha valamit akar.maga szerint ezt elhagyja később vagy idegi alapon lehet ez?várom válaszát.köszönöm


 válaszKedves Érdeklődő!

Nehéz ezt látatlanban véleményezni. Lehet szó teljesen ártalmatlan jelenségről is, de tünetektől függően szükség lehet akár kivizsgálásra is. Hogy néz ki pontosan ez a remegés? Mennyi ideig tart? Azt javaslom, hogy amennyiben lehetősége van rá vegye fel videora a jelenséget, és mutassa meg azt háziorvosuknak, akinek így már könnyebb lesz eldöntenie, hogy szükség van-e további teendőkre.

Üdvözlettel
Schmalcl Erika

 kérdésTisztelt Doktornő!
Az lenne a kérdésem,hogy a kisfiam 5 hetes és rettentően nyálas lett olyan másfél hete.Annyi a nyála hogy nem is tudja lenyelni.Sokszor öklendezik tőle olyan érzésem van hogy meg akar fulladni tőle.Úgy csinál mint mikor a doktornéni bele néz a torkába és akkor öklendeznek igy mint ő szokott.Ilyenkor a hasára forditom és a lapockái között ütögetem kicsit hogy levegőhöz jusson.Ezzel nem ártok neki?Mitől lehet ez a fokozot nyáltermelése?Ha nem tudnám hogy kicsi akkor azt hinném a foga jönn,mert mindent a szájába töm,,az öklét,pelenkát stb.
Válaszát előre is köszönöm


 válaszKedves Érdeklődő!

Nehéz a feltett kérdésre vizsgálat nélkül válaszolni... Fogzás ebben az életkorban valóban ritka, bár a fogacskák a mélyben már nagyon korán mocorogni kezdhetnek - emellett szól az is, hogy mindent a szájába töm a kicsi. Lehet, hogy nála az átlagosnál előbb bújnak majd ki a fogacskák. Amennyiben nyugtalanítóak a tünetek javaslom mutassa meg a babát a gyermekorvosuknak.

Üdvözlettel
Schmalcl Erika

 kérdésszep napot azt szeretnem meg kerdezni hogy a kis fiamnak 1 eves lesz 20 an es hogy majd nem mindeg nagy piros pattanasok jonnek ki az arcan es a kezen laban miert van ez kremet rakok ra 2 harom nappal el mulik de utn issza jon az egyik orvos azt monta hogy bor infekcioja van egy nagy baj ??? kerem a segitseget elore is koszonom tovabbi szep napot


 válaszKedves Érdeklődő!

Látatlanban a bőrtüneteket sajnos nem lehet megítélni. Ha az alkalmazott kezelés mellett a tünetek nem javulnak, javaslom gyermekbőrgyógyász felkeresését a további terápia megbeszélése céljából.

Üdvözlettel
Schmalcl Erika

 kérdésTisztelt Doktornő!

Gyermekem januárban múlt kettő éves. Az elmúlt időszakban (k. 1 hónap) heti 1x vérzik az orra. Legtöbbször éjszaka, hajnalban indul meg. De olyan is előfordult már, hogy futás közben vagy csak úgy álltában kezdődik meg a vérzés. Hál'istennek hamar eláll, inkább a gyerek ijed meg. Olvastam a gyerekkori orrvérzésről egy cikket babás újságban, azt írták nem vészes ha néha-néha vérzik a gyerek orra. Azonban mégis felmerül bennem a kérdés, hogy mi a normális és mi a nem normális? Gondolja, hogy forduljak orvoshoz a heti 1x-i vérzéssel? Mitől lehetséges ez egyáltalán? Köszönöm válaszát, üdvözlettel:
Xénia


 válaszKedves Xénia!

Amennyiben az orrvérzések továbbra is jelentkeznek, fül-orr-gégészeti vizsgálat javasolt első körben. Előfordul, hogy egy tágultabb, sérülékenyebb falú véna a visszatérő orrvérzések okozója, melyet szükség esetén szakorvos el tud látni, megelőzve ezzel a további problémákat. Amennyiben fül-orr-gégészeti vizsgálat során eltérés nem igazolódik, úgy laborvizsgálat (vérkép, alvadási státusz mindenképp) és a vérnyomás ellenőrzése jön még szóba. Ha a gyermek náthás, megviselt az orrnyálkahártya, kiszáradt, úgy gyakoribbak lehetnek az orrvérzések, azonban ha nem átmeneti jelenségről van szó, érdemes körbejárni a problémát.

Üdvözlettel

Schmalcl Erika

 kérdésüdv !! olyan kérdésem lenne 9 hetes kisfiam napokba elkezdet az öklét rágni meg nyáladzik is mitöl lehet ??? jön a foga?? vagy az korai még?? sokszor sír fel éjszaka is egyik percbe nyugottan alszik és hirtelen felsír az mitöl?? elöre is köszönöm válaszát :)


 válaszKedves Érdeklődő!

Fogzáshoz még korai a 9 hetes életkor, de a fogak gyökerei esetleg már mocoroghatnak a mélyben, ez okozhatja a nyálzást, ököl rágást - a fogak előbújásáig még hónapok telhetnek el. Az éjszakai felriadások hátterében az előző ok mellet hasfájás, időjárási frontok is állhatnak.

Üdvözlettel
Schmalcl Erika

 kérdésÜdvözlöm! 11 hetes a kisfiam. 4600 gmal született, most 6700 g. Születèse utàn antibiotikumos kezelësre szorult, mert magas volt a CRP èrtèke. Egy hetes koràban hozhattam haza. Màr az elejètöl kezdve kapott pótlást ès mostanra csak tàpszert eszik. Az a problémâm, hogy januàr elejèn mèg olyan 800 g körül evett naponta, most mâr jó ha a 600-at megeszi! 5-ször eszik a legtöbbször naponta. Eleinte a milumil ha startot ette, de folyton sirt etetèsek alatt, ezèrt nagy nehezen le tudtam cserèltetni beba ha startra. Most mâr nyugodtan eszik, csak keveset. Amúgy egy nyugodt, mosolygós babóca. Ejjel egyszer kel föl. Napközben keveset alszik, de èjjel viszont bepótolja. 1,5 hete kap Biogaia cseppet ès mecsek teât iszik naponta kb. 1 dl-t. Kaki sincs minden nap, ältalában 2-3 naponta. Utoljára 100 g-mot gyarapodott a súlya, a múlt héten. Ön szerint eleget eszik a babám? Bár nem tudom hogyan lehetne többet belediktálni. Ha napközben csak 400-500-at eszik csak , akkor éjfél elött fel szktam kelteni még egyszer enni. Ön szerint mit lehetne tenni? Egyáltalán kell-e vmit tennem vagy minden így jò ahogy van?
Ezeken túl kb. egy hete tapasztaltam elóször, hogy reggelre tiszta fülzsír volt a füle, a fülkagylò, fülcimpa is. Azóta minden reggel előfordul. Azt nem szereti, ha a fülèt tisztítom emiatt, de azt nem vettem észre, hogy fäjna esetleg a füle, hisz éjszaka is nyugodtan alszik. Lehet, hogy mégis ez zavarja az evésben??
Köszönöm válaszát!


 válaszKedves Szülő!

Az első hónapokban a csecsemők ideális súlygyarapodása havi 600-900 g között van, ez heti 150 g min. súlygyarapodást jelent. Persze a heteket egyben célszerű nézni, időnként akadhat egy-egy rövid megtorpanás a fejlődésben, de ha ezt a baba rövid időn belül kompenzálja, akkor nincs baj. Ha hosszabb időn át lassul a fejlődés, ill. csökken az elfogyasztott tápszer mennyisége, akkor célszerű alaposabban körbejárni a dolgot… ezt háziorvosukkal tudják megbeszélni. Ritkább székletek esetén tápszeres babáknál megpróbálható könnyebben emészthető tápszerforma (pl. Sensitiv, Komfort). A napi kb 100 ml tea is telíti a pocakját…
A kicsi fülét érintő probléma miatt fül-orr-gégész szakorvos felkeresését javaslom

Üdvözlettel
Schmalcl Erika

 kérdésKedves Doktornő! A véleményére lennék kíváncsi. Lányom 8 hónapos, 7,8 kg, 74 cm. Anyatejes baba. Egy hónapja megtorpant a súlyfejlődése. A hozzátáplálást 5 hónaposan kezdtük mivel kevés volt a tejem. Az első hónapban nem is volt gond, de aztán egyre kevesebbszer fogadta el az ételt. Most ott tartunk hogy szinte alig tudok adni neki vmit. Messze nem eszi meg a súlyának megfelelő mennyiséget. Már mindent kipróbáltam amit lehet, cumisüvegből sem iszik. Csak a cici. Volt vérvétel, kicsit vérszegény, de már 2 hónapja szedi a vasat. Gyermekorvosunk azt mondta valószínű semmi baja, viszont kórházba akar küldeni minket, hogy ott majd segítenek, szakszerűen etetik stb. Hát én nem akarok egy egészséges babát napokra beteg gyerekek közé befektetni. Tényleg ez lenne a megoldás? Nem tudok másra gondolni, csak a fogzásra, esetleg hogy tejérzékeny, mivel én is az vagyok. Ilyen esetben lehet étvágytalanság? Ön mit szokott ilyenkor tanácsolni? Milyen vizsgálatot lehetne még csinálni? Egyáltalán kell-e? Köszönöm a válaszát.


 válaszKedves Érdeklődő!

Mindenképpen fontos lenne tudni kislánya napirendjét, mikor, mit , mennyit eszik, milyenek az étkezés körülményei (pl. családdal egy asztalnál ülve Önökkel eszik-e,vagy az ő etetése külön történik), mennyi az anyatej mennyisége, milyen ételekkel próbálkoztak a hozzátáplálás során. Az étel elutasítása milyen formában nyilvánul meg - öklendezés, fej elfordítása, ajkak szoros összezárása stb...? Az étkezések között sem kap-e esetleg teát, gyümölcslevet, egyéb „rágcsálnivalót”? Csecsemőknél fontos a napirend kialakítása, az étkezések időpontjának betartása, a "nassolás" kerülése.
Kislányának testsúlya és testhossza jelenleg az életkori normál tartományokon belül van, de a testsúly és -hossz fejlődésével kapcsolatban szükséges ezen értékek változásának ismerete az elmúlt 8 hónap során, és azokat percentilis görbékhez viszonyítva értékelni. Csecsemőkorban a súlyfejlődési zavarok, étvágytalanság általában átmenetiek, hátterükben állhat fogzás, fertőzés, komolyabb betegség csak ritkán. Azt, hogy jelen esetben a probléma mennyire tekinthető átmenetinek, a súlyfejlődés korábbi üteme határozza meg. Tartós étvágytalanság hátterében, ha az a súlyfejlődés zavarával is társul elengedhetetlen a részletes kivizsgálás. Igen, a tejallergia és a vashiány is okozhat étvágytalanságot, több egyéb kórkép mellett. Etetési nehézségek, súlyállás esetén a kórházi felvétel a csecsemő napirendjének, a táplálási szokásainak feltérképezése céljából hasznos, illetve több vizsgálat csak kórházi körülmények között végezhető el (amennyiben szükséges). A vérvétel mellett hasi ultrahang vizsgálat, széklet vizsgálat (kórokozó és occult vérzés kimutatására), általános vizelet ill. vizelet bakteriológiai vizsgálatok háziorvosi körzetben elvégezhetők. Továbbiakban szükség esetén gyermekgastroenterológiai kivizsgálás jöhet szóba.

Üdvözlettel
Schmalcl Erika

 kérdésTisztelt Doktornő!

Eszter lányom 6 éves 133 cm és 40 kg. Már egy éve vizsgálják magasvérnyomás miatt. Eddig kizárták a vese eredetet, és a szívével is minden rendben. Most viszont a vérében emelkedett kortizolszintet mutattak ki. Csináltak még csontkor meghatározást is, ott a 6 éves lányom csontjai már 8,5-9 évesnek felelnek meg. Kicsit utánnanéztem mi okozhat hasonló problémát és én a Coshing-szindrómát találtam esetleges oknak. Vár még rá egy MR vizsgálat is, de szertnék felkészülni a lehetséges eredményekre. Ha beigazolódik a betegség, akkor mire számíthatunk?
Esetleg mi más okozhatja a kortzol emelkedést és növekedési problémát?
Köszönettel: Eszter


 válaszKedves Eszter!

A feltett kérdések korrekt megválaszolásához fontos lenne kislánya fizikális vizsgálata (pl. milyen testalkatú, vannak –e bőrtünetei), a korábban elvégzett vizsgálatok pontos eredményének és kislánya fejlődési ütemének ismeretére (pl. mindig nagyobb gyermek volt-e az átlagnál, vagy időközben ugrott-e meg testsúly és testmagasság fejlődése). Magas kortizol szint mellett a magas vérnyomás értékeket, a testsúlygyarapodást és az előrehaladott csontkort is magyarázhatja a Cushing-szindróma. A kórképre azonban általában alacsony testmagasság a jellemző, mely az Ön kislányánál nem áll fenn, sőt kortársaihoz képest kiugróan magas – a kivizsgálás során feltételezem, hogy növekedési hormon szint meghatározás is történt. A Cushing szindrómában a magas kortizol szintet a mellékvese vagy a hypophysis megnagyobbodása, túlműködése, jóindulatú daganata okozza. Az elkülönítést különböző hormonvizsgálatok, képalkotó vizsgálatok (pl. MR) segítik, és a betegség kezelése is az eltérés lokalizációjának függvénye. Kezelésként gyógyszeres terápia és műtét jöhet szóba. Részletes tájékoztatást az MR vizsgálat eredményével és a korábbi hormonvizsgálatok eredményének ismeretében gyermekendokrinológus szakorvosuk tud majd adni, illetve a további teendőket is vele kell majd egyeztetni.

Üdvözlettel
Schmalcl Erika

 kérdésKedves Doktornő!
Kislányom 2 hónapos, most kellene döntenünk hogy beadatjuk-e a rotavírus elleni oltást, de tanácstalan vagyok. Akiket eddig kérdeztem azt mondták felesleges, mert ennek a virusnak is több fajtája van és az oltás csak kevés ellen véd. Ön mit szokott tanácsolni? Szombathelyen mennyire gyakori ez a virus?


 válaszKedves Érdeklődő!

Röviden összefoglalnék néhány adatot a rotavírus fertőzésről, és annak megelőzési lehetőségeiről.
Gyermekkorban, ezen belül is a csecsemő- és kisdedkorban a hányással, hasmenéssel, lázzal járó megbetegedések a korai, súlyos kiszáradás lehetősége miatt nagy veszélyeket rejtenek. Amennyiben a betegség alatt nem sikerül gyermekünk számára a szervezet alapszükségletén felül a hányással, hasmenéssel, ill. magas lázzal elvesztett extra folyadékmennyiséget is pótolni, kórházi felvételre, infúziós terápiára lehet szükség. Irodalmi adatok alapján a gyermekkori gyomor-bélrendszeri fertőzések kb. 50-70%-ért a rotavírus tehető felelőssé, ill. a rotavírussal fertőződött gyermekek kb. 30%-a kerül kórházba a súlyos kiszáradás miatt. A vírus gyakran megbetegíti a család többi tagját is, szülőket, nagyszülőket egyaránt, akiknél a betegség akár szintén komolyabb formát is ölthet. A fertőzés szempontjából legjobban a 4-36 hónapos korosztály a veszélyeztetett, és a kórházban ápolt gyermekek 75-80%-a is ebbe a korcsoportba tartozik. A vírus által okozott megbetegedések a téli, kora tavaszi hónapokban mutatnak halmozódást, de az év többi szakaszában is előfordulhatnak országszerte. Szombathelyen és környékén is gyakran találkozunk rotavírus fertőzéssel a fenti időszakokban.
Magyarországon jelenleg kétféle rotavírus ellenes oltóanyag van forgalomban. Mindkét oltóanyag hatékony a rotavírus világszerte leggyakrabban kimutatott 5 szerotípusa ellen, melyek az embert érintő betegségek mintegy 90%-ért felelősek. Irodalmi adatok alapján a megfelelő életkorban adott 2 ill. 3 oltás (oltóanyagtól függő) a súlyos rotavírus-megbetegedésekkel szemben 90-100%-os, míg bármely súlyosságú rotavírus-megbetegedéssel szemben 74-85%-os védettséget biztosít.
Az oltás nem nyújt védelmet egyéb kórokozók (pl. adenovírus, calicivírus, Salmonella) által okozott, hányással, hasmenéssel járó kórképek ellen.
Azokban az országokban, ahol már korábban bevezették, és széles körben alkalmazzák a rotavírus ellenes védőoltást, jelentősen csökkent nemcsak csecsemő- és kisdedkorban, de nagyobb gyermekek körében is a rotavírus által okozott megbetegedések száma.
Mindkét forgalomban lévő oltóanyag szájon át kerül beadásra, egy időben adható az életkorhoz kötött védőoltásokkal, és a vírus élő, gyengített formáját tartalmazza. Ez utóbbi tulajdonság miatt az oltás után átmenetileg lazább székletürítések előfordulhatnak. Korábban felmerült, hogy a rotavírus ellenes vakcinációban részesült csecsemők körében gyakrabban tapasztalták bélbetüremkedés kialakulását, ezt azonban további vizsgálatok egyértelműen nem erősítették meg.
Érdemes még mérlegelni, hogy egy esetleges megbetegedés milyen további terheket róhat a családra: pl. szülők munkából történő távolmaradása - akár gyermekük, akár saját megbetegedésük révén -, a gyermek közösségből való hiányzása, esetlegesen tervezett családi programok, nyaralások meghiúsulása, gyógyszerek költségei, a folyamatos aggodalom a gyermek mellett, hogy vajon sikerül-e a megfelelő folyadékbevitelt biztosítani, és ezzel a kórházi felvételt elkerülni…
A fenti információk ismeretében Önöknek kell az átgondolt döntést meghozni, hogy beadatják-e gyermeküknek a rotavírus ellenes védőoltást. Amennyiben további kérdéseik lennének az oltással kapcsolatban, bátran kérdezzék háziorvosukat, kérjék ki az ő véleményét is.

Remélem tudtam segíteni a döntésben.
További szép napot! Üdvözlettel
Schmalcl Erika

 kérdésKedves Doktornő!
Kisfiam 3 éves múlt. Sajnos kb. 1 éves kora óta lassabban nő a korához képest. Jelenleg 3 évesen 94-95 cm és 12 kg, nagyon fehér bőrű. Jellemzően nagyon étvágytalan, december óta folyamatosan szinte csak 1-2 napos szünetekkel náthás, köhög. (Nemrég kezdte az ovit)
Február óta észrevettük, hogy viteti magát, pedig alapvetően örökmozgó. Ezután következett, hogy elkezdte fájlalni a lábát. Sántikálni nem sántít. Valamint ugyanakkor kezdődött a hasfájása is.
Enni nem igazán eszik. Alig tudok pár falatot belekönyörögni. Az oviban se eszik. Pedig attól sokat vártam, hogy talán a többiek befolyása miatt nekiáll de sajnos nem.
Gyógyszert rendszeresen nem szed. Amióta beteg már nem adom neki a Béres cseppet és a C-vitamint. Addig kapott de semmi különbség nincs.
Kérem tanácsoljon valamit esetleg milyen vizsgálatra lenne szüksége illetve, milyen készítményt adhatnék.
Azért kérdezem most Öntől, mert gyermekorvosunk jelenleg szabadságon van és már mindenféle betegséget beképzeltünk. Ez a folyamatos láb és hasfájás megijeszt minket.
Előre is köszönöm a válaszát.
Anyuka


 válaszKedves Édesanya!

Az említett panaszok hátterének felderítése érdekében mindenekelőtt gyermeke alapos vizsgálatára lenne szükség, hogy a további lépések megítélhetők legyenek.
Fontos lenne tudni, hogy hasfájása összefügg-e az ékezésekkel, kifejezettebben jelentkezik-e bizonyos ételek fogyasztásakor, van-e széklet- vagy vizeletürítést érintő probléma stb.
A lábfájdalmakat kíséri-e valamely izület, vagy az izomzat duzzanata, panaszok a nap melyik részében kifejezettebbek, csak terhelésre jelentkeznek-e , okoz-e nehézséget a lépcsőn járás, vagy guggolásból felállás, csak egyik, vagy mindkét alsó végtag érintett-e.
Az említett tünetek persze lehetnek teljesen ártalmatlanok is. Sok gyermek van, aki ebben az életkorban nagyon rossz evő, majd ez a későbbiekben hirtelen megváltozik minden különösebb ok nélkül. Előfordul, hogy a kisgyermekek gyakrabban említenek hasi vagy végtagi fájdalmakat, vagy „vitetik magukat”, ha ezzel a szülő részéről több odafigyelést tudnak kiváltani. Gondolják át, hogy nem történt-e olyan változás akár a családon belüli körülményekben, vagy az óvodai közösségben, melyre gyermekük esetleg így reagálhat.
Amennyiben a pszichés tényezők kizárhatónak tűnnek, úgy a panaszok hátterében esetlegesen meghúzódó kórképek sokrétűek, ezért mindenképpen részletesebb kivizsgálást indítanék, melynek irányát elsősorban gyermeke fizikális vizsgálata során észleltektől tenném függővé. A lassabb súlyfejlődés, fehér bőr, hasfájás hátterében vashiányos vérszegénység, felszívódási zavar, esetleg ételallergia kizárását tartanám indokoltnak. Javaslom, hogy problémájukkal mielőbb keressék fel háziorvosukat, és a szükséges további lépéseket vele egyeztessék.

Üdvözlettel
Schmalcl Erika

 kérdésTisztelt Doktornő!

Kilenc éves kisfiam tegnap délután panaszkodott, hogy az egyik heréje tompán fáj. Nem volt éles vagy elviselhetetlen fájdalom, még a szokásos tornafoglakozáson is aktívan részt vett. Aztán ma reggel már nem a heréjét fájlalta hanem lágyék tájékon érzett szúró fájdalmat. Nincs duzzanat és egyéb kidudorodás sem a hasán sem a herélyi közelében.
Korábban mindíg is gyakran járt vizelni. Ha egy kicsit is szűkebb volt a nadrág, vagy izgult kicsit, már rögtön a wc-re sietett. Csak egy-két cseppet sikerül ilyenkor kipréselnije. De erre szüksége voolt, hogy jobb legyen.
Mi okozhat lyen tüneteket?
Várom válaszát,.
Tisztelettel: Eszter


 válaszKedves Eszter!

A here fájdalmát okozhatja herecsavarodás – ez az érintett oldalon herezacskó duzzanattal, annak vörös-lilás elszíneződésével, általában kifejezett fájdalommal jár-, mely minden esetben sürgős orvosi vizsgálatot, pozitív diagnózis esetén sürgős sebészeti beavatkozást igényel, a here vérellátásának és ezzel annak működőképességének megőrzése érdekében. Tompább fájdalmat - akár duzzanat nélkül - okozhat mellékhere gyulladás, herezacskó varicositas (visszértágulat), vagy sérv, ill. egyéb ritkább kórképek. Ezeket minden esetben orvosi vizsgálat tudja tisztázni. Lágyéktájra, időnként a herékbe sugárzó fájdalmat okozhat húgyuti kövesség is.
Kisfiánál a fenti szituációkban előforduló gyakori vizelési ingert (vizsgálat nélkül) elsősorban pszichés eredetűnek gondolnám.
Amennyiben az említett panaszok továbbra is fennállnak mindenképpen szükséges orvosi vizsgálat, a probléma hátterének tisztázására.

Üdvözlettel
Schmalcl Erika

 kérdésTisztelt Doktornő!
7 hetes fiam a 6. hetéig már csak éjjel egyszer kelt fel, nappal majdnem pontosan 3 óránként evett. Viselkedése kiszámítható volt és nyugodt. Mindig is nagyon sokat bukott (vagy hányt, de nem sugárban), sokszor 1-2 órával később, sokszor nagy mennyiséget. Ezzel nem foglalkoztunk, mivel jól gyarapszik, nagy baba. Kizárólag anyatejet kap. Pár napja azonban minden megváltozott: éjszaka is 2-3 óránként kér enni, nappal szinte egyáltalán nem tud aludni, van, hogy éjszaka sem tudott visszaaludni. Elkezdett látszólagos ok nélkül sírdogálni. Sokszor álmából riad heves sírással. Többször ijesztően heves öklendezésbe kezd, mintha fulladozna, utána sokszor csuklik. Észrevettem egy torokköszörülés-szerű jelenséget is,. Nagyon nyugtalan lett ébren és álmában is. Refluxra gyanakodva próbálom sokat függőlegesben tartani, de a mellkasomon pihentetve is sokszor elkezdi kapkodni a fejét (nyaka már nagyon erős), mintha fájdalom lenne a nyelőcsőben. Doktor nem foglalkozik a problémával, mivel sokat hízik, de én biztos vagyok benne, hogy pár napja valami nem jó. Mit gondol, mit tehetnék? Kellemetlen reflux-vizsgálatnak egyelőre nem szeretném kitenni, de félek, hogy ha reflux, lehet-e következménye? Fentiek alapján kellene kérnem, adnom valamilyen gyógyszert?
Köszönettel


 válaszKedves Szülő!

A leírt tünetek alapján véleményem szerint több dolog is felmerülhet a háttérben. Jó lenne tudni, hogy mennyi anyatejet szopik etetésenként a baba. Elképzelhető, hogy mohón szopizik, és sok levegőt nyel. Emiatt keletkezhet diszkomfort érzés a hasában, mely nyugtalansághoz, csukláshoz vezethet. Hasonló nyugtalanságot okozhat az is, ha testsúlyához képest nagyobb mennyiségeket szopizik egy-egy alkalommal, és ezt a nagyobb mennyiséget nehezebben emészti. Lehet, hogy időnként a pocakja fáj azért sír, és nem azért mert éhes (amennyiben megfelelő mennyiségben van még anyatej). Elképzelhető, hogy az anyatej összetétele változott meg valamely oknál fogva – esetleg az Ön táplálkozásában történt valamilyen változás -, és ez okozza a problémát. A tünetek megfelelhetnek refluxnak is – emellett szólhat az is, hogy említi, sokat bukik a baba. Lactobacillus reuteri tartalmú probiotikus cseppek jó hatásúak lehetnek, segítik az emésztést, a megfelelő bélflóra kialakulását, hatékonyak lehetnek hasfájós, refluxos panaszok esetén. Amennyiben ennek használata mellett másfél- két hét alatt nem észlel változást, és a gyakori bukások, valamint öklendezések továbbra is fennállnak, háziorvosukkal konzultálva szoptatások előtt szentjánoskenyérfa mag kivonatot tartalmazó tápszert is megpróbálhatják, Ebből kis adagot kell szoptatás előtt a babának adni, majd az anyatej a tápszerrel keveredve a gyomorban sűrűbb állagú lesz, így nehezebben jut vissza a nyelőcsőbe, csökkentve ezzel a bukások mennyiségét, gyakoriságát. Fontos az etetések utáni megfelelő büfiztetés.
Amennyiben a panaszok a fenti próbálkozások mellett továbbra is fennállnak, vagy esetleg fokozódnának, úgy egyéb kivizsgálás (pl. hasi ultrahang) is szóba jöhet.
Előfordulhat az is, hogy az Ön által leírt panaszok csak átmeneti jellegűek, és a háttérben nem áll semmilyen kóros folyamat, amennyiben kisbabája továbbra is szépen fejlődik, adagjait megeszi. A csecsemőkori hasfájások, nyugtalanságok hátterében szerencsére ritka esetekben áll szervi betegség, de a szülőket gyakran próbára teszik az álmatlan éjszakák, és a kisbaba sírása.
Kívánok Önöknek kitartást, türelmet, és remélem, hogy az Önök esetében is csak átmeneti, ill. a fenti javaslatokkal enyhíthető jelenségről van szó.

Üdvözlettel
Schmalcl Erika

 kérdésA feleségem 20 hetes terhes. Ma volt ulra hangon és azt mondták, hogy nem látni a pici szívénél az ereket vagy annak az áramlását.
Nagy próbléma alakulhat ki ebből vagy csak úgy feküdt és azért nem láthatta a doktor úr?
Válaszát várom!!!
Köszönöm!!!


 válaszKedves Érdeklődő!

Nehéz a feltett kérdésre válaszolnom, mert az Ön által említett mindkét lehetőség előfordulhat. Igen, lehetséges, hogy a vizsgálat során a magzat testhelyzetéből adódóan nem voltak jól megítélhetőek az erek. Ebben az esetben azt gondolom, hogy kontrollvizsgálatra lenne szükség. Másrészt viszont amennyiben a szív közeli nagyerekben az áramlás nem megfelelő, az komoly betegséget is jelezhet. Azt javaslom, hogy konzultáljanak a vizsgálatot végző szülész-nőgyógyász orvossal, hogy mit is látott pontosan a vizsgálat során, ill. így a további esetleges teendőket is meg tudnák vele beszélni.
Remélem minden rendben lesz a babával. További szép napot!

Üdvözlettel
Schmalcl Erika

 kérdésTisztelt Doktornő!
Szeretnék tanácsot kérni Öntől. Második gyermekem Eszter most volt 5 éves. A szokásos státuszvizsgálaton a védőnő és a gyerekorvosunk is magas vérnyomást mért. Beutalt minket 24 órás vérnyomásmérésre. Ennek eredményeként biztossá vált, hogy Eszternek magas a vérnyomása. Átlagban a nappali érték 130/75, az éjszakai pedig 125/60. Igazából az átlagot több kiugró (160/85, 146/78) érték emelte meg. A mért értékek előtt nem ugrált, nem futott a gyerkőc. Egyik ilyen kiugráskor pl. éppen elaludt. A vesebetegséget kizárták ultrahangos vizsgálattal, és a vérképe sem mutatott eltérés. Most várunk a kradiológiai vizsgálatra, ami majd januárban lesz csak.
Mi okozhat még ilyen kis korban még magas vérnyomást. A gyerkőcöm nem kórosan elhízott, renszeresen mozog és nem eszik sok sós ételt.
Válaszát előre is köszönve: Egy aggódó édesanya


 válasz Kedves Édesanya!

A fenti vérnyomás eredmények valóban magasnak számítanak 5 éves életkorban, és további kivizsgálást tesznek szükségessé – főleg a nyugalomban, alvás közben mért kiugróbb értékek miatt. A gyermekkardiológus a 24 órás vérnyomásmérés eredményeit részletesen fogja értékelni. Kérdéses, hogy a mért értékek között milyen arányban vannak a kiugróan magas értékek, vagy összességében egyenletesen is magasabb vérnyomást regisztrált-e a készülék.
Gyermekkorban a magas vérnyomás értékeléséhez mindig fontos a gyermek testmagasságát is ismerni.

Ebben az életkorban a magas vérnyomásért kb. 85%-ban a vesék ill. veseerek megbetegedései tehetőek felelőssé. Kb. 8% körüli a kardiológiai (szív és érrendszer) eredetű, és 7% körüli a hormonális vagy egyéb ritkább eredetű magas vérnyomás. Időnként előfordulhat, hogy a legalaposabb kivizsgálás sem tudja tisztázni az emelkedett vérnyomásértékek okát.
A magas vérnyomás kivizsgálásához a laborvizsgálatok keretein belül hozzátartozik a vérkép, elektrolitok, máj- és vesefunkciós értékek, összfehérje, albumin, gyulladásos paraméter, húgysav, koleszterin, triglicerid, vérgázértékek, valamint a vizelet általános és bakteriológiai vizsgálata.
Hasi ultrahang vizsgálat önmagában a veseeredetet biztonsággal kizárni nem tudja, adott esetben a vizsgálat ismétlése, vagy kiegészítése a veseerek doppler ultrahang vizsgálatával (a vesék vérkeringéséről ad információt) indokolt lehet.
Szemészeti vizsgálat minden esetben hozzátartozik a kivizsgálás menetéhez. Ilyenkor a szemfenéken keressük az emelkedett vérnyomás okozta esetleges érelváltozásokat.
Kardiológiai szakvizsgálat, valamint ennek keretében végzett szív ultrahang és EKG vizsgálat az esetlegesen szívet vagy nagyereket érintő kóros eltérésre deríthet fényt.

A kardiológus az elvégzett vizsgálatok (a 24 órás vérnyomásmérés, az egyéb vizsgálatok eredményei és a kardiológiai szakvizsgálat ), gyermeke fizikális vizsgálata, az esetleges tünetekről, korábbi betegségekről történő kikérdezés alapján a magas vérnyomás eredetének tisztázására további vizsgálatokat javasolhat. Végezhető 24 órás gyűjtött vizeletből elektrolitürítés, ill. egyéb anyagcseretermékek mérése. Endokrinológiai háttér tisztázására pajzsmirigy és mellékvese eredetű hormonok ill. lebomlási termékeik meghatározása jöhet szóba. Amennyiben szükséges, veseeredetű magas vérnyomás gyanúja esetén további vizsgálati lehetőség a vese és húgyutak izotópos vizsgálata (szcintigraphia), vagy az MRI, mellyel a vesék szerkezete mellett a veseerek is megítélhetőek lehetnek. Ritkán, indokolt esetben a vesékből vett szövettani mintavételre is sor kerülhet.

Bízom benne, hogy a kardiológiai szakvizsgálat, ill. az ott esetlegesen javasolt további vizsgálatok fényt derítenek az emelkedett vérnyomás értékek okára.

Üdvözlettel
Schmalcl Erika

 kérdéselőfordulhat hogy csak a végtagokon jelentkezik a bárányhimlő?


 válaszKedves Érdeklődő!

Előfordulhat, ha csak néhány kiütés észlelhető. Általában az a jellemző, hogy a hólyagok kezdetben a törzsön, és a fejen jelentkeznek, majd innen terjednek a végtagok felé, A kiütések kezdetben hólyagosak, majd később pörkösödnek, és egyszerre különböző stádiumban lévő bőrtünetek is jelen lehetnek, Gyakran az elváltozás erősen viszkető.
A többnyire kéz- és lábhátra, valamint tenyérre, talpra, és szájnyálkahártyára lokalizálódó bőrből általában kiemelkedő vörös kiütések egyéb vírusfertőzés szerepét vetik fel (kéz-láb-száj betegség).

Üdvözlettel
Schmalcl Erika

1 2  

hirdetés

Légyírtás,légycsapda

intézmények

 ismerd meg őket

hírek

 érdekességek

Terhesség hétről hétre Terhesség hétről hétre

Terhesség hétről hétre, Babaváró sorozat. Az 1 héttől a 40. hétig.


2017. június 11.
 részletek
további hírek

programajánló

erről

 beszélünk

Csuklás

Hozzászólt: Erika1986 2016.12.28. 10:10

ideális családi kutya

Hozzászólt: Vikiri30 2016.06.07. 22:10

Kismamaruha

Hozzászólt: k.kati 2015.05.07. 00:12

Időjárás-front

Hozzászólt: k.kati 2015.05.07. 00:12

Fehérvári bölcsödék

Hozzászólt: huncutka 2015.01.20. 18:06

Tesó

Hozzászólt: Tanmolyda 2014.08.25. 08:08

babaúszás

Hozzászólt: tbrigi87 2014.06.22. 10:10

Gyerekbarát étterem

Hozzászólt: s.maja 2014.05.16. 14:02

további fórumtémék

kövessen minket