Eladó Weboldal
 Egészségügy

Dr. Schmalcl Erika

Dr. Schmalcl Erika

Gyermekorvos

A gyermekkor, és talán kifejezetten a csecsemő- és kisdedkor betegségei, vagy betegségnek tűnő szokatlan tünetei a szülőkben válthatnak ki érthető módon aggodalmat, tanácstalanságot. A honlapon keresztül ezen esetekben szeretnék segítséget nyújtani...

 kérdésem van  kérdések-válaszok  ismerje meg a tanácsadót

legújabb tanácsok

 kérdésÜdvözlöm! Érdeklődni szeretnék, hogy a 16 éves fiamat a háziorvos a kóros soványsága miatt folyamatosan mindenféle kivizsgálásra küldi el. Viszont a kortörténete alapján senki nem talál semmit. A vérvétel után az eredmény semmit mondó minden orvos mindent rendben talál. Vérnyomást mértek, szívritmus zavart diagnosztizáltak 3 évvel ezelőtt. De azóta étrend és folyamatos odafigyelés mellett normalizálódott a helyzet. Továbbra sem találja senki a probléma okát. Volt már végbéltükrözéstől elkezdve minden létező vizsgálat. Semmi nem hozott eredményt! Tanács?? Mit tehet ilyenkor a szülő, amikor a háziorvos folyamatosan újabb és újabb vizsgálatokat rendel el, és hogy tiszta legyen a lelkiismeretem, ezért viszem mindig, de már kezdem azt hinni, hogy értelmetlen, csak a gyermekembe beszélem bele az ilyen jellegű problémákat... Sajnos egyedül álló apaként igyekszem mindent megtenni, és mellette állni. De van, hogy már én sem hiszek ezekben. A 16 éves fiamnak olyan kórtörténete van, hogy másnak 90 évesen sincs ekkora mappája. Várom mielőbbi válaszát!:
Tisztelettel egy aggódó Szülő


 válaszKedves Édesapa!

Megértem aggodalmát, de kérdéseire nem tudok konkrét adatok ismerete nélkül válaszolni. Jó lenne tudni gyermeke testsúlyát, magasságát ( a soványság mértékének megítéléséhez mindenképp), korábbi gyermekkora fejlődési ütemét (mindig ilyen alkatú volt, vagy volt valamikor egy törés, mikor megállt a súlyfejlődése, esetleg fogyni kezdett?), az eddig elvégzett konkrét vizsgálatokat, az esetlegesen társuló egyéb tüneteket (hasi panaszok, székleteltérések, fáradékonyság, étvágytalanság stb.),Azt gondolnám, hogy háziorvosuk lelkiismeretesen igyekszik eljárni, kideríteni a soványság hátterében meghúzódó esetleges kórokokat - melyek természete igen szerteágazó lehet, akár több szakterületet is érinthet. Ha gondolja, várom válaszát a fenti adatokkal.

Üdvözlettel

Schmalcl Erika

 kérdésJó napot! A Kisfiam szokatlanul nyűgös egész nap, sokat sír, éjjel is rosszul aludt. Ellöki a cicit, de a cumit rágni akarja. (pedig nem jellemző, hogy elfogadja). A széklete hígabb lett és sűrűbben van, mint eddig. Ha elfogadja a cicit, akkor nagyon erősen összenyomja a mellbimbó környékén illetve dugja be az ujját a szájába. A kezét sokszor veszi a szájába, de azt eddig is csinálta. A felső szájpadlásánál 2 helyen fehér részt látunk. Jobb fent meg érzek valami keményet. Egyáltalán nem nyáladzik. Az arcán néhány napja megjelentek alró kis pöttyök, melyeknek fehér a közepe. Mint ha pici pattanás lenne. De mára elmúlt. Lehetséges, hogy fogzik a Kisfiam? Vagy mi miatt viselkedhet így? Még csak 3 hetes. Köszönöm a válaszát!


 válaszKedves Érdeklődő!

Azt, hogy fogzás okozza kiababája tüneteit valóban korainak találom. A nyűgösség, sírás hátterében állhat csecsemőkori hasfájás, mely enyhítése patikában kapható vény nélküli készítményekkel megkísérelhető. A pontos válaszadáshoz, a tünetek hátterében állható okok tisztázásához mindenképpen szükséges lenne tudni az alábbiakat: csak anyatejes a kisbaba,vagy tápszert is kap? Hány alkalommal és mennyit eszik a baba naponta ill. etetésenként? Mennyit fejlődött hétről hétre? Ezen adatok nélkül nehéz kérdéseire válaszolni. Elég-e számára az anyatej - kezét a szájába dugja. Lehet, hogy esetleg Ön evett aznap olyan ételt, mely megzavarta a babát - ellöki a cicit. Az, hogy székletei gyakoribbá váltak lehet csak annak is a jele, hogy többet eszik (de ezt a fent említett adatok nélkül nehéz megítélni), de ha székletei továbbra is hígak és sűrűn vannak székletvizsgálat elvégzése is szóba jöhet. A baba arcán leírt kiütések újszülötteknél gyakran előforduló jelenségek, teendőt általában nem igényelnek. Azt javaslom, hogy ha tünetek nem változnak, konzultáljanak háziorvosukkal, akivel a baba vizsgálatát követően az esetleges további teendőket is egyeztetni tudják.

Üdvözlettel

Schmalcl Erika

 kérdésKedves Doktornö! Kisfiam 17hetes. Egyértelmű hogy a fogzástól szenved. Homeopátia nem használ dologél se nagyon. A dentinox segített volna de lidokain érzékeny. Algoflex baby felet ha adok neki ha nagyon szenved az segít de nem akarom agyongyógyszerezni és félek hogy baja lesz töle. Meddig adhatom neki a fájdalomcsillapìtót?vagy mit javasolna? Köszönöm


 válaszKedves Érdeklődő!

Fogíny ecsetelésre a fenti, már Ön által is kipróbált készítményeket szoktam javasolni a fogzási fájdalom enyhítésére.
Nem gyógyszeres készítményként napközben a hűvös vízzel átitatott frottírtörölközővel végzett finom ínymasszás, vagy a folyadékkal töltött, hűtőszekrényben hűthető műanyag rágókák enyhíthetik a panaszokat, bár ezek inkább csak rövid időre.
Ha az éjszakák nagyon nehezen telnek egy-egy éjszakára nyugodtan adhat a babának fájdalomcsillapító szirupot (ha az ajánlott dózisnál kevesebb is hatásos, nem szükséges a teljes dózist adni).
Kitartást kívánok, és remélem hamar enyhülnek kisfia tünetei!

Üdvözlettel

Schmalcl Erika

 kérdésTiszteletem!
Azzal a problémával fordulnék önhöz hogy most 8hónapos a kislányom 3hetes kora óta hasfájós 2hónapos kora óta savas refluxal küzdünk!Jártunk már gastroenteorológusnál tejmentes diétán vagyunk már 4hónapja de reflux ügyben semmi változás és még mindíg előfordul a nyálkás széklet! Már 4foga van de a fogzáson kívül is van nyálkás széklete amit előtte hasmenés követ hiába mondtam a gastrón hogy a Neocate tápszer ellenére is nyálkás a széklete de nem foglalkoznak vele!Szinte majdnem minden hónapban előfordul! 3hetessen volt az első nyálkás széklet aztán 6 hetessen 3 hónapossan 6hónapossan 7-8hónapossan!Nekem ez kicsit furcsa mert az elején pont a növekedési ugrásoknál van és általában akkor mikor betölti az adott kort!Vizelete rendben volt vérszegénységre vaspótlást kapott! Ön szerint mitől lehet ez! Hova menjek vele tovább? És mikor kiürül ez a nyálkás széklete 2napig semmi baja de aztán kezdődik minden előröl! Köszönöm előre is a válaszát!!!Nagyon várom!!


 válaszKedves Érdeklődő!

A nyálkás széklet nem feltétlenül jelent kórosat, főleg ha csak 1-1 alkalommal fordul elő néhány napig. Ha a kisbaba súlyfejlődése megfelelő, hasa nem puffad, széklete rendszeresen van, a laboratóriumi eredményeiben vashiányon kívül egyéb kórosat nem találtak, és a gastroenterológiai kivizsgáláson is túl vannak, akkor ezek alapján egyéb kórosat egyelőre én sem feltétlen gondolnék a háttérben. Nem figyelt meg esetleg összefüggést a hozzátáplálás megkezdése után bizonyos ételek és a széklet nyákossága között? Időnként segíthet táplálási napló vezetése is, összefüggés derülhet ki esetleg némely étel és a székleteltérés között. Kivizsgálás során verejtékvizsgálatot végeztek? Esetleg azt lehetne még nézni, illetve probiotikumot adhat a babának kúraszerűen néhány héten át. Azt írja, hogy reflux ügyben nincs változás – ez azt jelenti, hogy még mindig sokat bukik a baba. Ha a problémák továbbra is fennállnak a gastroenterológiai kontrollvizsgálat során mindenképp jelezze ezeket ismételten!

Üdvözlettel
Schmalcl Erika

 kérdésTisztelt doktornő.az lenne a problémám hogy 13 hónapos kisfiam nagyon harap.főleg ha fáradt vagy ha valami nem ugy van ahogy ő gondolja.de előfordult ugy is hogy semmi baja nem volt.tegnap például játék közben harapott meg ugy hogy még most is fáj.mit tehetnék vele?kérem adjon nekem tanácsot.egy aggódó anyuka


 válaszKedves Érdeklődő!

Fiatalabb csecsemők a harapással még tapasztalatot gyűjtenek, szeretnék a másik felet jobban megismerni - hasonlóan az ízléshez, evéshez. Valamivel idősebb életkorban (1-3 éves kor) a harapás hátterében már inkább egyéb okok húzódnak meg - a kisgyermekek félelmüket, szorongásukat, csalódottságukat juttathatják kifejezésre harapás által. A kicsi gyermekek még nehezebben dolgozzák fel örömüket, bánatukat, félelmeiket, így hajlamosabbak hirtelen érzelmi kitörésekre, agresszív viselkedésre, melynek egyik megnyilvánulási formája lehet a harapás. Nem direkt csinálják, és nem tudják hogyan állítsák le a hirtelen impulzusokat. Ez általában egy átmeneti szakasz a kisgyermek életében, hisz kommunikációja fejlődésével fenti problémái, érzelmei kifejezésére idővel lesznek egyéb eszközei is. Ha gyermeke megharapja, fontos, hogy mindig és azonnal higgadtan, megértően de határozottan megértesse vele, hogy ez nem helyénvaló: "Ne harapj, mert ez fáj nekem!", majd próbáljon meg rájönni, hogy mi válthatta ki a harapást. Gyakran előfordul hogy kisgyermekek a felszabadult játék hevében harapják meg szüleiket, mert érzelmeik, feszültségeik ilyenkor szabadulnak fel, és nyilvánítódnak ki kontrollálatlanul. Legközelebb játéknál próbáljon meg résen lenni, és időben megállítani a kicsit szeretettel, de határozottan pl. " Nem engedhetem, hogy megharapj Kicsim!". Próbálja meg átgondolni, az elmúlt időszak eseményeit, hogy van-e köztük olyan, mely belső szorongást, félelmet, bizonytalanságot válthatott ki gyermekénél - ezek lehetnek akár felnőttek számára teljesen jelentéktelennek tűnő dolgok is.
Remélem, hogy szeretettel, odafigyeléssel és megértéssel hamar túljutnak ezen az időszakon.

Üdvözlettel

Schmalcl Erika

hirdetés

Henzer Fogadó Kocs

intézmények

 ismerd meg őket

hírek

 érdekességek

Terhesség hétről hétre Terhesség hétről hétre

Terhesség hétről hétre, Babaváró sorozat. Az 1 héttől a 40. hétig.


2017. június 11.
 részletek
további hírek

programajánló

erről

 beszélünk

Csuklás

Hozzászólt: Erika1986 2016.12.28. 10:10

ideális családi kutya

Hozzászólt: Vikiri30 2016.06.07. 22:10

Kismamaruha

Hozzászólt: k.kati 2015.05.07. 00:12

Időjárás-front

Hozzászólt: k.kati 2015.05.07. 00:12

Fehérvári bölcsödék

Hozzászólt: huncutka 2015.01.20. 18:06

Tesó

Hozzászólt: Tanmolyda 2014.08.25. 08:08

babaúszás

Hozzászólt: tbrigi87 2014.06.22. 10:10

Gyerekbarát étterem

Hozzászólt: s.maja 2014.05.16. 14:02

további fórumtémék

kövessen minket